Ροή Ειδήσεων

Σύλλογος Μακρηνών - Λιβισιανών : Για την κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης

Τοποθέτηση του Συλλόγου Μακρηνών -Λιβισιανών Ν. Μάκρης στην σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση που επικρατεί στην κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης. 

Σύλλογος Μακρηνών - Λιβισιανών Ν Μάκρης : Για την κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης

Η πλατεία, μικρή ή μεγάλη σε κάθε τόπο είναι ένας χώρος με ιδιαίτερη σημασία και πολλαπλούς ρόλους. Θεωρητικά είναι ο τόπος όπου διασταυρώνονται η καθημερινότητα με την επίσημη ζωή της πόλης, της κοινότητας, του χωριού.
Στην πλατεία της Νέας Μάκρης δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται το ηρώο, το παλιό σχολείο, το «Πολιτιστικό Κέντρο Βασ. Ρώτα» αλλά και κατοικίες, μαγαζιά για φαγητό, ποτό και εμπορικά, που ανοίγονται περιφερειακά, και πλαισιώνουν τους κύριους εμπορικούς δρόμους.
Η πλατεία αυτή έχει ζήσει πολύ καλές ημέρες. Τότε που γίνονταν ψυχαγωγικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, έπαιζαν μουσικές, γίνονταν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, προεκλογικές συγκεντρώσεις, και ο κόσμος συγκεντρωνόταν για να παρακολουθήσει, να μάθει ή να σχολιάσει. Τότε που ο κόσμος ψώνιζε από τα γύρω μαγαζιά και περνούσε κάποιον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνοντας στην πλατεία δροσιά και ξεκούραση.
Συν τω χρόνω δημιουργήθηκαν και άλλοι χώροι, όπου γίνονται εκδηλώσεις (Πολιτιστικό πάρκο, παραθαλάσσιοι χώροι), όμως αργά αλλά σταθερά η πλατεία απαξιώθηκε και υποβαθμίστηκε. Σ’ αυτό συνετέλεσε βέβαια και η κρίση που περιόρισε τα έξοδα, έκλεισε μαγαζιά και ελάττωσε την κυκλοφορία του κόσμου στην εμπορική περιοχή γύρω. Αλλά δυστυχώς οι μόνες ημέρες που ζωντανεύει η πλατεία είναι πια στις εθνικές εορτές και στη γιορτή των αγ Κων/νου και Ελένης.
Κανονικά βέβαια θα έπρεπε η πλατεία να είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης, ένα κέντρο της πόλης σε κίνηση καλοκαίρι και χειμώνα.
Σήμερα όμως τι χαρακτηρίζει την πλατεία; Το ημίφως και η εγκατάλειψη. Ο φωτισμός είναι ένα άμεσο πρόβλημα που πρέπει να βρει λύση. Το φως δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και θετικής διάθεσης να παραμείνεις στο χώρο όσο γίνεται περισσότερο. Υποφωτισμένη πλατεία σημαίνει υποβαθμισμένη πλατεία.

Πάει καιρός που συζητιέται αυτό το θέμα αλλά δεν έχει αλλάξει ούτε μια λάμπα !


Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει ένας χώρος που δεν έχει να παρουσιάσει τίποτε πια. Υποτίθεται ότι κεντρικά τοποθετείται κάτι για να αναδειχθεί, για να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου ή κάτι που να έχει μια σχέση με την ιστορία του τόπου, ένα σημείο αναφοράς. Κάποτε ήταν ένα μεγάλο πεύκο, σήμερα στο κεντρικό σημείο της πλατείας υπάρχουν λίγοι θάμνοι κι ένα πλατανάκι που προσπαθεί να επιβιώσει.

Σε μια άκρη της πλατείας υπάρχει μια «παιδική χαρά» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οικογένειες με μικρά παιδιά ως εναλλακτική άλλων χώρων ψυχαγωγίας, όπου τα παιδιά θα παίζουν και οι γονείς θα μπορούν να ξεκουραστούν. Όμως η συγκεκριμένη «παιδική χαρά» μόνο χαρά δεν είναι για τα παιδιά που προσπαθούν μάταια να την αξιοποιήσουν όπως μπορούν, στην κατάσταση που βρίσκεται. Οι παιδικές χαρές θέλουν ενδιαφέροντα παιχνίδια και τακτική συντήρηση!


Τα καταστήματα γύρω από την πλατεία –όσα είναι ακόμη σε λειτουργία- είναι γεγονός ότι της δίνουν ζωή αλλά πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να γίνουν ανταγωνιστικά. Στα τουριστικά μέρη τα μαγαζιά συνήθως συναγωνίζονται σε καλαισθησία. Ας το σκεφτούν οι επιχειρηματίες. Η δουλειά θέλει μεράκι για να προχωρήσει κι απ΄ την άλλη εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε τα μαγαζιά της περιοχής μας ως καταναλωτές.
Ευτυχώς κάποιες ιδέες για πεζοδρόμηση, όσον αφορά την κυκλοφορία γύρω από την πλατεία, έχουν εγκαταλειφθεί. Αν σκεφτούμε πόσο έχει μειωθεί η εμπορική κίνηση γύρω από την πλατεία και τα καταστήματα, η πεζοδρόμηση για να κυκλοφορούν άνετα «τα πλήθη κόσμου» φαίνεται εκτός πραγματικότητας.


Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε είναι ένας κοντινός χώρος στάθμευσης για να μπορεί ο κόσμος να έρχεται στην πλατεία, να επισκέπτεται τη γύρω αγορά και να παραμένει. Κι αυτό γιατί όλοι μας από συνήθεια ή από ανάγκη είμαστε μαθημένοι να χρησιμοποιούμε πολύ το αυτοκίνητο.


Αν θέλουμε επίσης να έχουμε μια ποιότητα στην περιοχή, πρέπει να νοιαστούμε για την ασφάλεια όλων μας που κυκλοφορούμε εδώ. Είναι απαράδεκτο να διασχίζουν την πλατεία τα μηχανάκια για να κόψουν δρόμο! Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν μηχανάκια και αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους αλλά και στην Μαραθώνος με υπερβολική ταχύτητα και υπερβολικό θόρυβο! Η τροχαία αλήθεια δεν έχει ενημερωθεί;
Η πλατεία στη διάρκεια της ημέρας και του συνολικού χρόνου αλλάζει λειτουργίες εξυπηρετώντας πολλές και διαφορετικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Οι ωραίες και ζωντανές πλατείες είναι αυτές που συνδυάζουν περιβάλλον ασφάλειας, εξυπηρέτησης, αναψυχής και συνδέονται λειτουργικά με τον ευρύτερο χώρο.
Καλές οι παρεμβάσεις στην παραλία, όλοι τις επικροτούμε, αλλά η πλατεία είναι πάντα ο καθρέφτης της πόλης.
Εμείς που ζήσαμε την πλατεία σε άλλες εποχές, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει πάλι αυτό το κεντρικό κομμάτι της πόλης μας πόλος έλξης μικρών και μεγάλων. 
Οι καιροί άλλαξαν αλλά οι δημοτικές αρχές οφείλουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και να δίνουν λύσεις. Θέλουμε για όλους μια πλατεία φωτεινή, περιποιημένη, ζωντανή. 
Το δικαιούμαστε.

Σύλλογος Μακρηνών - Λιβισιανών Ν Μάκρης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.