Ροή Ειδήσεων

Η εκτροφή των "τεράτων"...

Του Κώστα Στούπα

Περί τις 2.000 ευρώ τον μήνα στοιχίζει η διαβίωση κάθε προσφυγόπουλου στις δομές φιλοξενίας δυο μη κυβερνητικών οργανώσεων στις οποίες τις τελευταίες μέρες έγινε έφοδος ελεγκτικών αρχών.

Ελάχιστων παιδιών η διαβίωση στοιχίζει 2.000 ευρώ τον μήνα ακόμη και αυτών που ανήκουν σε τάξεις υψηλότερης της μεσαίας σε χώρες της πλούσιας Δύσης.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μοιάζουν με την κορυφή του παγόβουνου ενός παρασιτικού οργανισμού σε κατάσταση βαθιάς σήψης.  Ιδού το σχετικό  ρεπορτάζ: "Η μία από τις ελεγχόμενες ΜΚΟ, "τρέχει" πρόγραμμα ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, η δεύτερη ένα άλλο περίπου 1.200.000 ευρώ, ενώ η τρίτη και ακόμη γνωστότερη υλοποιούσε αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο εξαιτίας προβλημάτων εκταμίευσης χρημάτων το σταμάτησε το 2018, και στη συνέχεια ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, όπως αναφέρουν πηγές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
Σε μία δομή φιλοξενίας στη Γλυφάδα, έμεναν 17 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ στη δεύτερη στον Κεραμεικό, 14 παιδιά. Οι δύο δομές ήταν διαφορετικών ελεγχόμενων ΜΚΟ. Στα συγκεκριμένα προγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η χρηματοδότηση που αφορούσε τη σίτιση, εκπαίδευση, διαμονή, ρουχισμό, κάθε παιδιού, ανέρχεται στα 68 ευρώ την ημέρα και περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα, εκτός των λειτουργικών εξόδων.

Η ίδια σήψη φαίνεται να απλώνεται παντού… Όσο περισσότερο αλληλέγγυος ή υπερασπιστής των αδυνάτων εμφανίζεται κάποιος τόσο περισσότερα φαίνεται να κερδίζει από την κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα.

Κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες τα στοιχεία του πόθεν έσχες του πολιτικού προσωπικού της χώρας.  

Με τα χρόνια τα πράγματα χειροτερεύουν όλο και περισσότερο. Υπάρχουν προκλητικές περιπτώσεις επίδειξης απόκτησης πλούτου από την πολιτική αλλά και χρεοκοπημένων που δημιουργούν υποψίες για τους τρόπους που αποφεύγουν τις συνέπειες της χρεοκοπίας…

Ακόμη και κερδοσκόποι, στελέχη επιχειρήσεων ή τραπεζίτες προβληματίζονται  να εμφανίσουν δημόσια την κατοχή ή απόκτηση μέσα σε λίγους μήνες δεκάδων ακινήτων και καταθέσεων στο εξωτερικό.

Υπάρχουν συνδικαλιστές, πολιτικοί και αλληλέγγυοι που δεν αισθάνονται κανένα …ηθικό μειονέκτημα να επιδείξουν πως ο πλουτισμός από τη διαχείριση του συστήματος αναδιανομής πλούτου είναι θεμιτός.

Πολλές φορές ο πλουτισμός αυτός δεν είναι παράνομος. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι προκλητικά ανήθικος… Επιπλέον όποιος πλουτίζει υπερασπιζόμενος τους φτωχούς έχει συμφέρον να αυξάνεται το πλήθος των φτωχών.

Τη δεκαετία που πέρασε υπήρξαν περίοδοι που κάποιος δεν τολμούσε να υποστηρίξει δημόσια πως είναι πολιτικός, τραπεζίτης, δημοσιογράφος κλπ. από τον φόβο μη γίνει στόχος της τυφλής  αγανάκτησης.

Τούτο αφορούσε κυρίως τις  περιόδους βίαιης αναπροσαρμογής του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας σε χαμηλότερα επίπεδα. Όταν κάποιος, αλλιώς τα έχει προγραμματίσει και αλλιώς προκύπτουν τα πράγματα, συνήθως  αναζητά να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους…

Όχι πως για τη χρεοκοπία της περασμένης δεκαετίας δεν ευθύνονταν οι παραπάνω και κυρίως το πολιτικό προσωπικό. Όμως και αυτοί που τους ψήφιζαν έναντι ανταλλαγμάτων τα οποία υποκρίνονταν που ήταν δικαίως "κεκτημένα" έφεραν ευθύνες.

Τα παραπάνω γεγονότα και οι διαπιστώσεις που τα ακολουθούν έχουν σημασία καθώς η νέα δεκαετία ξεκινά με αυτό που αρκετοί σε όλο τον κόσμο ονομάζουν η μεγαλύτερη ύφεση (κρίση) μετά τον πόλεμο.

Προς το παρόν άπαντες προσπαθούν να ανακουφίσουν τις κοινωνίες από το σοκ ρίχνοντας χρήμα στην οικονομία. Το χρήμα αυτό όμως αυξάνει το ήδη υψηλό χρέος. Χρέος δημιουργείται όταν καταναλώνουμε σήμερα αυτό που δικαιούμαστε να καταναλώσουμε αύριο. Κατά συνέπεια το χρέος σημαίνει πως αύριο πρέπει να ξοδέψουμε λιγότερα από σήμερα.

Αυτή η προσαρμογή του βιοτικού επιπέδου (των μισθών και συντάξεων) προς τα κάτω δεν θα γίνει χωρίς αγανάκτηση και κοινωνικές εντάσεις.

Τα φαινόμενα του παρασιτισμού και διασπάθισης του χρήματος των φορολογουμένων και ιδίως ο πλουτισμός αυτών που το διαχειρίζονται θα θέσει τους δημοκρατικούς θεσμούς εκ νέου υπό αμφισβήτηση.

Όλα αυτά αποτελούν θρεπτικό υλικό για την "εκτροφή" της "εποχής των τεράτων" για την οποία η δεκαετία που πέρασε μας έδωσε μια πρώτη γεύση…

kostas.stoupas@capital.gr 

Έφοδος σε 3 ΜΚΟ για τις αναθέσεις εκατομμυρίων: Δηλώνουν κόστος 2.000 ευρώ το μήνα για κάθε προσφυγόπουλο

Οι τρεις πολύ γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, και δύο δομές τους για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, σε Κεραμεικό και Γλυφάδα, μπήκαν στο μικροσκόπιο 40 ελεγκτών, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, έπειτα από… σχετική καταγγελία.

Στόχος η διερεύνηση της οικονομικής διαχείρισης των κονδυλίων που λαμβάνουν από ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα την τελευταία τριετία. Η έρευνα διεξάγεται σε ένα αχαρτογράφητο, θολό και ασαφές τοπίο, χωρίς καμία τεχνογνωσία σχετικού ελέγχου, ενώ οι περισσότερες από τις περίπου 1.400 ΜΚΟ, παρείχαν γνώση και βοήθεια στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, που πολλά κράτη-μέλη αγνοούσαν και δεν μπορούσαν να προσφέρουν, άρα δεν μπορεί να "στιγματιστεί" η πλειοψηφία τους, χωρίς να υπάρχει σχετική τεκμηρίωση αντίστοιχων καταγγελιών.

Η μία από τις ελεγχόμενες ΜΚΟ, "τρέχει" πρόγραμμα ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, η δεύτερη ένα άλλο περίπου 1.200.000 ευρώ, ενώ η τρίτη και ακόμη γνωστότερη υλοποιούσε αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο εξαιτίας προβλημάτων εκταμίευσης χρημάτων το σταμάτησε το 2018, και στη συνέχεια ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, όπως αναφέρουν πηγές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Σε μία δομή φιλοξενίας στη Γλυφάδα, έμεναν 17 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ στη δεύτερη στον Κεραμεικό, 14 παιδιά.

Οι δύο δομές ήταν διαφορετικών ελεγχόμενων ΜΚΟ. Στα συγκεκριμένα προγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η χρηματοδότηση που αφορούσε την σίτιση, εκπαίδευση, διαμονή, ρουχισμό, κάθε παιδιού, ανέρχεται στα 68 ευρώ την ημέρα και περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα, εκτός των λειτουργικών εξόδων.

Υπάρχουν ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εντός των ΚΥΤ και δομών, ωστόσο υπάρχουν αρκετές που λειτουργούν εξωτερικά με δικά τους κεφάλαια και χωρίς ελληνικό ΑΦΜ, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχό τους, ενώ υπάρχει και νομοθετικό κενό, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Παράλληλα, πέρα των κονδυλίων που χειρίζονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, υπάρχει ένα ασαφές τοπίο δωρεών σε κάποιες, ακόμη και μεγαλύτερων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού ο έλεγχος των δωρητών, τα ποσά και ο σκοπός, είναι δύσκολο να διερευνηθεί ακόμη και στην πιθανή ή απίθανη περίπτωση ξεπλύματος χρήματος, όπως ισχυρίζονται στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ουσιαστικά η έρευνα των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τους ελέγχους αφορά τα αποδεικτικά της κάθε ΜΚΟ για το που πήγαν αναλυτικά τα χρήματα των προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές προχώρησαν, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των ελεγχόμενων φορέων, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία. Δηλαδή, στοιχεία λογιστικής μερίδας για κάθε δράση/έργο, αντίγραφο της κίνησης του διακριτού τραπεζικού λογαριασμού που τηρείται για κάθε δράση/έργο, από την οποία προκύπτουν οι πληρωμές του δικαιούχου και πρωτότυπα τιμολόγια μετά των τραπεζικών παραστατικών-επιταγών κ.α.). Επίσης, βιβλία συμβάντων στις δομές, συμβάσεις προσωπικού, καταγραφή προσωπικού και των ανηλίκων-ωφελούμενων που φιλοξενούνται, μισθοδοτικές καταστάσεις, εβδομαδιαία προγράμματα σίτισης.

Στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων ενεπλάκησαν ενεργά και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), που θα συμμετάσχουν και στα επόμενα βήματα της ελεγκτικής αποστολής.

Σημειώνεται πως πλέον δημιουργήθηκε το Μητρώο ΜΚΟ, όπου γίνεται η καταγραφή τους, ο έλεγχος των τεχνικών χαρακτηριστικών λειτουργία τους, και η πιστοποίησή τους, την οποία αν δεν λαμβάνουν δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι στις τρεις ΜΚΟ, ήταν η πρώτη φάση, του σχετικού σχεδίου, θα ακολουθήσουν και άλλοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Το πόρισμα των ελέγχων των τριών ΜΚΟ, θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου…
ΖΩnews
capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.