Ροή Ειδήσεων

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ - Έκκληση από τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα


ΦΙΛΟΙ του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Τ.Θ. 2486,19007 Μαραθώνας
2294304526
filoimouseioumarathona2@gmail.com
Ο χώρος της Μπρέξιζας Νέας Μάκρης είναι ένα έλος που δημιουργείται από πηγή στο ύψος της σημερινής λεωφόρου Μαραθώνος. Γνωστό και ως Μικρό Έλος σε αντιδιαστολή προς το Μεγάλο Έλος του Σχινιά, διαδραμάτισε στην Ελληνική ιστορία καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της μάχης του Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Το 160 μ.Χ. στο θαλάσσιο μέτωπο του Μικρού Έλους ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής Ηρώδης Αττικός κατασκεύασε, πάνω σε τεχνική υποδομή, εκτεταμένο συγκρότημα λατρευτικού χαρακτήρα αποτελούμενο από ένα ιερό Αιγυπτίων θεών, λουτρό (βαλανείο) και ενυδρείο

Οι αρχαιότητες στην περιοχή της Μπρέξιζας είχαν επισημανθεί από παλαιούς περιηγητές, οι οποίοι αναφέρουν τη θέση με το όνομα Νησί. Ο Γάλλος πρόξενος στην Αθήνα L.S. Fauvel μάλιστα αποτύπωσε το 1792 τα αρχαία ερείπια πάνω σε μία νησίδα μέσα στο έλος. Ανασκαφές διεξήχθησαν προ παντός στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και συνεχίζονται έως σήμερα. Το έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με διαβαθμισμένες ζώνες προστασίας.

Επίσης έχει κηρυχθεί υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας με το Νέο Χωροταξικό Ν. 4277 / 2014 σελ. 4968, λόγω της μορφολογίας και της σύστασης του εδάφους του χώρου.

Το έλος αποξηράνθηκε αρχικά το 1933, και στη συνέχεια μετά το 1952 όταν 270 στρέμματα παραχωρήθηκαν για αμερικανική ναυτική βάση.

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών τμήμα της βάσης παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης και άλλο στο Δήμο για πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο. Από τις εργασίες μετατροπής σε πολιτιστικό κέντρο άρχισε η χρήση του υπόλοιπου χώρου ως χωματερή καθώς ο εργολάβος απέρριψε εκεί τα πρώτα μπάζα.

Με αφορμή την προσωρινή εναπόθεση κλαδεμάτων από τη φοβερή χιονόπτωση του Ιανουαρίου του 2004 ο Δήμος σταδιακά μετέτρεψε την περιοχή σε χωματερή. Με το πρόσχημα πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει άρχισαν να έρχονται και μπάζα προς επικάλυψη των καιόμενων κλαδιών. Και στη συνέχεια εναποτέθηκαν χιλιάδες τόνοι αδρανών από τις οικοδομές, ό,τι συγκέντρωνε ο Δήμος από τους δρόμους αλλά και ότι ξεφορτώνονταν εκεί εύκολα και γρήγορα οι χωματουργοί της περιοχής.

Το 2008 υποχρεώθηκε ο Δήμος να κλείσει τη χωματερή και να δρομολογήσει την αποκατάσταση της.

Για την αποκατάσταση του χώρου  της πρώην Αμερικανικής Βάσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με πλήθος εγγράφων τους απαιτούν την ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του απορριμματικού φορτίου από την περιοχή.

1.      Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφά του στις 2-10-2015 και 8-4-2016

2.      Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής με έγγραφο στις 5-5-2015 όπου υποδεικνύει για εναπόθεση των αδρανών, συγκεκριμένα προς αποκατάσταση λατομεία Α΄ αρχαιολογικής ζώνης. Έτσι θα υπάρξει διπλή αποκατάσταση τόσο της Μπρέξιζας όσο και του όποιου λατομείου.

3.      Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής 54351_4-8-15  καθώς ο συγκεκριμένος υγρότοπος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ORIENTGATE για αποκατάσταση των 14 σημαντικότερων υγροτόπων της Αττικής με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2014-2020. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρονται πέντε ξεχωριστές δράσεις για την Μπρέξιζα.

4.      Ο ΕΔΣΝΑ με έγγραφό του 4724_25-4-16 δέχεται να παραλάβει το διαλεγμένο υπόλειμμα του ΧΑΔΑ.

Παρ΄ όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Μαραθώνα μεθοδεύει  «αποκατάσταση» του χώρου, με επιτόπου συγκέντρωσή του απορριμματικού φορτίου σε λόφο ύψους σχεδόν τριών μέτρων, ανυπολόγιστης έκτασης που θα επιβαρύνει μόνιμα το περιβάλλον και θα αλλοιώσει τη μορφή και τη σημασία του ιστορικόυ αυτόυ τόπου και την υπόσταση του ως υγρότοπου.

Απαξιώνει ένα μοναδικό χώρο, ολοκληρώνοντας ένα διαχρονικό έγκλημα, προς δόξαν όλων εκείνων που όχι μόνον δεν τιμωρήθηκαν για ότι διέπραξαν αλλά απολαμβάνουν και όσα οφέλη αποκόμισαν.

Καταπατώντας όλες τις εντολές των αρμοδίων φορέων το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα στις 25/4/2016 ενέκρινε και παρέλαβε την απαράδεκτη – παράνομη μελέτη διατήρησης των μπαζών στην πρώην Αμερικανική Βάση, σπαταλώντας χρήματα για μια απαράδεκτη μελέτη.

17-11-2016 μετά από αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη  του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων και Αρχαιολόγων Αντιδήμαρχου και Δημοτικού Συμβούλου του Μαραθώνα, συμφωνήθηκε η εκπόνηση μελέτης για αποκατάσταση με μεταφορά των μπάζων σε λατομείο.

Μετά από αυτό ο Δήμος  ξεκίνησε  ενέργειες για απομάκρυνση από τον Ιούνιο 2017.

ΞΑΦΝΙΚΑ 17-10-2019 το Υπουργείο Περιβάλλοντος πιέζει για επιφανειακή απομάκρυνση οικοδομικών υλικών, από τη «Μπρέξιζα»,σε μια λογική Fast Truck δήθεν αποκατάστασης για να σταματήσουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε (80.000€ το έτος).

Και Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 7-11-2019 συντάσσει Τεχνική Έκθεση ήπιας αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. με απομάκρυνση μόνον 400 κ.μ. από τα 55.000 κ.μ.

Έτσι οδηγούμαστε σε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΔΑ

 

ΖΗΤΑΜΕ

 

·        Να εφαρμοστούν οι εντολές των αρμοδίων δηλαδή να αποκατασταθεί η περιοχή της Μπρέξιζας με πλήρη απομάκρυνση του απορριμματικού φορτίου σύμφωνα με τη δυνατότητα που δηλώνουν τα έγγραφα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (2) και του ΕΔΣΝΑ (4).

·        Να γίνει σεβαστή επιτέλους η ιστορία και το περιβάλλον του Μαραθώνα.

·        Να μην σπαταληθεί το δημόσιο χρήμα σε παράνομη μελέτη που οδηγεί τελικά σε παράνομο έργο.

 

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα σας απευθύνουν τη θερμή παράκληση να στηρίξετε την προσπάθεια διάσωσης της Μπρέξιζας.

Δείτε το βίντεο εδώ και επικοινωνήστε με τη σελίδα "Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα" στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.