Ροή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε η άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς – Πώς και ποιοι θα την παίρνουν


Μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων για 15 ημέρες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες.
Πέρα από τα υπάρχοντα μέτρα όμως ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup τα αρμόδια υπουργεία θα πάρουν μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Εκδίδεται ΠΝΠ στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
-Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.
-Προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως ή με ευέλικτο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο όπου αυτό είναι εφικτό.
-Ενίσχυση του προϋπολογισμού με 15 εκ. ευρώ για ενδυνάμωση του τομέα υγείας. “Δρομολογούνται δαπάνες για νέες προσλήψεις – Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει όσες πιστώσεις χρειαστεί στο υπουργείο Υγείας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά.
Στους πολίτες αναμένεται να απευθυνθεί, σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Διάγγελμα Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει περισσότερο και να ζητήσει την «ευλαβική» τήρηση των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, οι φορείς και το Κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα κυμανθούν σε τρία επίπεδα: σε εθνικό, γεωγραφικό και κλαδικό με κύριο στόχο να περιορίσει ει δυνατόν την μετάδοση του ιού.
«Η Ελλάδα πήρε μία σειρά από νέα δραστικά μέτρα. Κάναμε δεκτή την εισήγηση για κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ για να προστατεύσουμε τους ποιο ευάλωτους. Κάνω έκκληση σε αυτές τις συνθήκες όσο γίνεται να παραμένουν σπίτια τους. Απαιτώ από όλους όσους συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο: υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Θα περάσουμε αυτή την κρίση ενωμένοι. Αύριο θα ανακοινώσουμε συμπληρωματικά μέτρα» είπε επίσης.

«Προσλήψεις σε επείγοντα και ΜΕΘ»

Νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες από το βήμα της Βουλής ενώ κάλεσε τον κάθε πολίτη να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην επιδημία.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενίσχυση των ΤΕΠ και των ΜΕΘ με γιατρούς και προσωπικό εάν χρειαστεί και επισήμανε ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτής της πρώτης φάσης και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση.
Ο κ. Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η καμπύλη της επιδημίας να μην εκτοξευθεί αλλά να έχουμε κάμψη και τελικά οι ενισχύσεις να είναι μια προίκα για το ΕΣΥ». Ομως, όπως είπε, «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος…». Ανέφερε πως υπήρξε άμεση αντίδραση ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο πρώτο στάδιο, όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει σε γειτονικές μας χώρες.
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το πρώτο βήμα είναι η σταδιακή εκκένωση των Μονάδων από τους τακτικούς ασθενείς, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών για πολίτες που νοσούν βαριά από το Covid – 19.
Σε περίπτωση πληρότητας στις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων θα αξιοποιηθούν τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου των ασθενών, δηλαδή και όσων νοσούν με γρίπη.
Σημειώνεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένους φορείς (όπως ο ΙΦΕΤ και ο ΕΟΔΥ) να προχωρούν σε σύναψη συμβάσεων (π.χ. για την αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ και τους ταχυμεταφορείς δειγμάτων) κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, 1.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Η κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει με τα δικά της μέσα και «όπλα» την επιδημία, ανέφερε ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας πως «εμείς συνεργαζόμαστε με όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά σχηματίσαμε και μια ισχυρή ομάδα επιστημόνων και ιατρών και προχωράμε βάσει των δικών τους συμβουλών και οδηγιών».
Ενημέρωση
Ο κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστό ότι χθες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ενώ ενημερώνει τακτικά και τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό όπως και όποιον άλλο έχει ζητήσει ενημέρωση. Μάλιστα ευχαρίστησε πολλές φορές για την υπεύθυνη στάση που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται,ότι με την τροπολογία του το υπουργείο Υγείας κάνει αυστηρότερη τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων η οποία θα γίνεται όπως και τώρα μόνο με συνταγή γιατρού αλλά θα πρέπει να αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού καθώς και τη δοσολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.