Ροή Ειδήσεων

Ο Ερντογάν ζητάει επίσημα τη διχοτόμηση του Αιγαίου


Η Τουρκία επιδιώκει (σύμφωνα με αναλυτές) θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, αναρτώντας παράνομο χάρτη έρευνας και διάσωσης

Έχοντας πάρει θάρρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν λέει να σταματήσει να χαϊδολογά την Αγκυρα, καθώς και από τη φοβική στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονειρεύεται ξανά «Γαλάζιες Πατρίδες» και, εκμεταλλευόμενος την αναβλητικότητα των Βρυξελλών (μας είπαν δις: «ραντεβού τον Δεκέμβριο»), δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει το διάστημα ως τότε για να βάλει το σχέδιό του σε εφαρμογή.ZICON Development Solutions
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων & Επιδοτήσεων 
(Στουρνάρη 49 ,Αθήνα ,tel:210.440.80.40, email: info@zicon.gr)

Έτσι χθες η Τουρκία «μοίρασε» το Αιγαίο, διατεινόμενη ότι έχει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο και σε όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Μια κίνηση με την οποία διαμορφώνονται εμπράκτως οι όροι του διαλόγου που επιδιώκει με την Ελλάδα, πέρα και έξω από κάθε πλαίσιο. Ενθερμος υποστηρικτής αυτής της «γραμμής» ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, δεν έχασε την ευκαιρία να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο twitter και σχετικό χάρτη, στον οποίο φαίνεται ότι έχει «μαρκάρει» όλη την προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή. «Χαιρετίσματα στο “Φατίχ”, στο “Γιαβούζ” και στο “ Κανουνί”. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!» ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με τους γεωπολιτικούς αναλυτές, είναι πλέον σαφές ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να φτάσει ως τα άκρα, ενώ σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες δεν δείχνει τόσο απίθανο ένα θερμό επεισόδιο. Κι όλα αυτά, ενώ έως χθες βράδυ τόσο οι Βρυξέλλες -και ειδικά το Βερολίνο- όσο και η Ουάσινγκτον τηρούσαν σιγήν ιχθύος.

Νωρίτερα, το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει ακόμα ένα σόου από το γεωτρητικό «Yavuz» στη Μαύρη Θάλασσα. Φορώντας τη στολή του πληρώματος, ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε κοίτασμα 405 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην περιοχή, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με το βλέμμα του κλασικά στραμμένο στην ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε πως η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» και έβαλε ακόμα μια φορά κατά της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι «το τέλος του μπλοκ θα έρθει επειδή δεν συμπεριφέρεται δίκαια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μια ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία σχολιάστηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή: «Η απειλητική γλώσσα ενάντια στην Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Αντί για την προώθηση του διαλόγου του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την Ε.Ε. δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν».

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το «Oruc Reis» έκανε πράξη τις απειλές της Αγκυρας και χθες το βράδυ «έσπασε» το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, έξω από το Καστελόριζο. Πλέει με ταχύτητα ερευνών, μέχρι τα όρια της τουρκικής NAVTEX, μια ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι, ενθαρρυμένοι από τη διαρκή υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι η μόνη που απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια, γκριζάρουν την περιοχή και δημιουργούν τετελεσμένα. Το τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού της γείτονος αλώνιζαν, από νωρίς χθες το απόγευμα, ανοικτά του Καστελόριζου, έχοντας φτάσει στα 18 ναυτικά μίλια. Το «Oruc Reis» είχε πορεία προς το Καστελόριζο και τελικά πριν από τις εννέα χθες το βράδυ μπήκε στα 12 ναυτικά μίλια, συνέχιζε δηλαδή να πλέει στα όρια της NAVTEX που έχει εκδώσει η Αγκυρα. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι σαφής.

Στην ελληνική κυβέρνηση, από την προσπάθεια που κάνουν να χαράξουν νέες «κόκκινες» γραμμές και στην απεμπόληση κυριαρχίας, έχουν ξεχάσει μάλλον ότι το «Oruc Reis» παρανομεί, ακόμη και έξω από τα 12 ναυτικά μίλια. Διεξάγει έρευνες στα ύδατα πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Γι’ αυτό όμως καμία καταδίκη. Απλώς σπεύδουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη με τις δηλώσεις τους να απεμπολήσουν το δικαίωμα της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και να υπονομεύσουν τις θέσεις της Ελλάδας, όταν Αθήνα και Αγκυρα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται υπό τη διακριτική παρακολούθηση ελληνικών πολεμικών σκαφών και το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ποιες διαταγές θα λάβουν τα ελληνικά πλοία τώρα που οι Τούρκοι πραγματοποίησαν αυτό που είχαν προαναγγείλει. Δηλαδή, να φτάσουν μια ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια, όπου υποχωρητικά χαρακτηρίστηκαν ως η νέα «κόκκινη γραμμή».

Οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλητικές ενέργειες. Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Καστελόριζομετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη, ο οποίος δείχνει την περιοχή έρευνας διάσωσης της Τουρκίας να επεκτείνεται αυθαίρετα και παράλογα μέχρι την Κρήτη, πήρε σκληρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Με την ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να συμφιλιωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.
ΖΩnews
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.