Ροή Ειδήσεων

Zουγανέλης Ιωάννης: Η χρονιά των αλλαγών (editorial)

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι για φέτος, βρισκόμαστε να αναλογιζόμαστε ότι οι έννοιες συνήθεια, ρουτίνα και πρόγραμμα μοιάζουν πλέον ως ασταθείς σχοινοβάτες επάνω σε ένα ιδιαίτερα τεντωμένο σχοινί. Η παιδεία ήταν μια βασική πληγή με αρνητικές επιπτώσεις κατά την περίοδο του εγκλεισμού και σαφέστατα όχι η μόνη. Ξεκινώντας η νέα χρονιά όλα όσα γνώριζαν γονείς και μαθητές μοιάζουν να κλονίζονται. Νέα μέτρα και νέα σταθμά αλλάζουν τα κλασσικά και συνηθισμένα δεδομένα και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Είναι σαφές ότι τα τεχνολογικά μέσα και το ίντερνετ ήταν οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσκολιών.

       ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 Master in Applied Economics and Finance,
Business Administration & Organization

Νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου παιδείας έρχονται να προστεθούν στα ήδη πρωτόγνωρα δεδομένα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι γονείς και μαθητές. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της Ελλάδας εντάσσουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμά τους θεματικές στις εξής κατηγορίες:

 α) Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή, 

β) Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές

γ) Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, και 

δ) Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η χρήση μάσκας η οποία αποτελεί τη νέα πραγματικότητα και ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στις πρώτες τάξεις (Νηπιαγωγείο και έως Τρίτη Δημοτικού) θα υπάρξει εστίαση στην εκμάθηση της χρήσης της και στην συνήθεια αυτή. Φυσικά γίνεται λόγος ότι οι χώροι και οι τάξεις θα απολυμαίνονται συστηματικά, τα διαλείμματα θα είναι ανά τμήμα, σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει θα κλείνει όλο το τμήμα και η διδασκαλία θα γίνεται εξ αποστάσεως, αν ο δάσκαλος αρρωστήσει ή δεν μπορεί να προσέλθει θα αντικατασταθεί και ο ίδιος θα προσφέρει διδασκαλία εξ αποστάσεων όπου χρειάζεται και άλλα πολλά ακόμη ουτοπικά μέτρα που όλοι αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν. Ήδη η σκέψη στις πρώτες δυσκολίες είναι αναπόφευκτη ωστόσο με θετική σκέψη και διάθεση και κυρίως αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα.

Αλλαγές στα φροντιστήρια, αλλαγές στις δραστηριότητες, αυστηρότερα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής και περισσότερος χρόνος θα αφιερωθεί στην καθαριότητα και απολύμανση.

Με βεβαιότητα μιλάμε για τη χρονιά των μεγάλων αλλαγών.

Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι το πώς θα εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με τα κατάλληλα εργαλεία και θα τα βοηθήσουμε να ακονίσουν το μυαλό τους και τις δεξιότητές τους και να είναι ευτυχισμένα στον κλάδο που θα επιλέξουν. Στόχος αυτού του οδηγού στην εφημερίδα Ζω αγαπητέ γονέα είναι ακριβώς αυτός. Να σε ενημερώσει για τα νέα δεδομένα και να σου δώσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές της περιοχής σου προκειμένου να βρεις αυτό που ταιριάζει στις δικές σου συνθήκες και στα δικά σου δεδομένα. Σε αυτό τον οδηγό θα βρεις εκπαιδευτήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα απασχόλησης και μελέτης και πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες για να επιλέξεις για τα παιδιά σου.

Επίσης, στόχος είναι να σε βοηθήσει να βρεις και τις δικές σου ασχολίες γιατί πρέπει κι εσύ ως γονιός να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα και φυσικά να εκτονώνεσαι για να διατηρείς τις ισορροπίες σου!

Καλή σχολική χρονιά σε όλους! Γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς!  

Ζουγανέλης Ιωάννης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - Οσα πρέπει να γνωρίζεται για την νέα σχολική χρονιά !!!
ΖΩnews


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.