Ροή Ειδήσεων

Aνοίγει η αυλαία για την ψηφιακή κάλπη;


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Τεύχος B’ 2481/22.06.2020) η απόφαση που ορίζει τη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μονομελών οργάνων των ακαδημαϊκών μονάδων Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων Α.Ε.Ι., καθώς και των Διευθυντών Κλινικών, Εργαστηρίων και Μουσείων που λειτουργούν στο πλαίσιο ακαδημαϊκών μονάδων των Α.Ε.Ι. Στο κείμενο ορίζεται ότι οι παραπάνω ψηφοφορίες θα διεξάγονται εφεξής μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». 
   
Η «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτύξει και παρέχει το GRNET (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), που όπως αναφέρεται "βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απορρήτου. Το πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ έχει εξυπηρετήσει πάνω από 830 ψηφοφορίες και πάνω από 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Επιστημονικά Σωματεία, Σύλλογοι, κλπ). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσω της Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ από όπου και πραγματοποιείται η πρόσβαση στο σύστημα  για ολους τους χρήστες: 

https://zeus.grnet.gr/zeus/faqs/voter// καθώς και να παρακολουθήσετε το σύντομο βίντεο εδώ:

 

Η ψηφιακή κάλπη δεν είναι κάτι νέο για το Εθνικό Δίκτυο για την Έρευνα και την Τεχνολογία στην οποία διασυνδέονται φορείς όπως 
  • Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ΑΕΑ
  • Ερευνητικά κέντρα
  • Δημόσια νοσοκομεία
  • το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
  • Μουσεία, Βιβλιοθήκες και άλλοι Πολιτιστικοί φορείς
Δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε ωστόσο αν ανοίγει ο δρόμος και σε Δημοτικό ή Εθνικό επίπεδο ή αν ακόμη έχει μεγάλη απόσταση να διανύσει η συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.