Ροή Ειδήσεων

Εκδήλωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα για την Μπρέξιζα


Την Κυριακή 21 ΙΟΥΙΝΙΟΥ 2020 πραγματοποιήθηκε από τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα εκδήλωσή με θέμα: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΠΡΕΞΙΖΑΣ.

Ακολουθεί αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:


Την Κυριακή 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 πραγματοποιήσαμε οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα την εκδήλωσή μας με θέμα: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΠΡΕΞΙΖΑΣ. 

Η Μπρέξιζα φιλοξενεί το Πολιτιστικό και Αθλητικό μας Πάρκο καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Μάκρης. Το ανατολικό της μέρος αποτελεί αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον έχει μια μοναδική παραλία. 

Συναντηθήκαμε στο κυλικείο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκο υ Νέας Μάκρης όπου παρουσιάστηκε η μοναδικότητα του χώρου της Μπρέξιζας . Από την αρχαιότητα ήταν μια λίμνη, λιμνοθάλασσα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της μάχης του Μαραθώνα. Σημαντικά μνημεία δημιούργησε εδώ τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο Ηρώδης ο Αττικός όπως ένα μοναδικό ιερό αιγυπτιακών θεοτήτων, ένα αρχαίο λουτρό και ένα ενυδρείο. Τα αρχαία που ανακαλύφθηκαν ήδη, είναι επισκέψιμα, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται. Η περιοχή είναι προστατευμένη τόσο αρχαιολογικά ( σημαντικό τμήμα της είναι ΑΠΟΛΥΤΗΣ προστασίας) όσο και ως υγρότοπος Α ́ προτεραιότητας καθώς τροφοδοτείται με πεντακάθαρο και άφθονο νερό όλο το χρόνο από πηγές που αναβλύζουν δίπλα στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Έχουν καταγραφεί 92 είδη πουλιών, τα περισσότερα περαστικά κατά τη μετανάστευση. Ακολούθως διασχίζοντας το χώρο με τις αποθέσεις, πορευτήκαμε προς τον αρχαιολογικό χώρο, όπου μας ξενάγησε στα μνημεία η αρχαιολόγος και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στο συμβούλιό μας κα. Στέλλα Ραφτοπούλου. 

Σκοπός της εκδήλωσής μας ήταν: Να προβληθούν η αξία αλλά και το πρόβλημα της Μπρέξιζας καθώς έχουν αποτεθεί εκεί χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, μετατρέποντάς την σε χωματερή. 

Να ακουστεί η απαίτηση να ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ στην ΑΡΧΙΚΗ της ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με απομάκρυνση ΟΛΩΝ των υλικών, όπως ζητούν φορείς και υπηρεσίες (Αρχαιολογική Υπηρεσία, Συνήγορος του Πολίτη, Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας, ΙΓΜΕ, Τοπικό Συμβούλιο Ν. Μάκρης, 3μελές Εφετείο). 


Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Η ανταπόκριση στην έκκλησή μας να στηριχθεί η προσπάθεια αποκατάστασης της Μπρέξιζας στην αρχική της μορφή με πλήρη απομάκρυνση των υλικών, ήταν συγκινητική. Μάλιστα έχουμε τη συμμετοχή στην προσπάθεια και νέων φορέων που δήλωσαν τη στήριξή τους. 

Προσπαθούμε η Μπρέξιζα, το διαμάντι της περιοχής, να γίνει ένας δημόσιος ενιαίος περιβαλλοντικός και πολιτιστικός χώρος προσέλκυσης επισκεπτών, με προβολή και των αξιόλογων αρχαιοτήτων της. 

Το ΔΣ Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.