Ροή Ειδήσεων

ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Προτάσεις για τη βελτίωση του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα ψήφισαν, δυστυχώς για ακόμη μια φορά δια περιφοράς, την έγκριση του ειδικού σχεδίου πολιτικής προστασίας του Δήμου για την αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών καθώς και του προγράμματος οργάνωσης, συντονισμού, ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2020.

Αν και είχαμε προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή, ότι δεν θα συμμετάσχουμε ξανά σε συμβούλιο δια περιφοράς, θεωρήσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής μας στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να θωρακιστεί και να προστατευθεί η περιοχή μας, από κινδύνους και καταστροφές, σαν αυτές που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια.

Με την ψήφιση των παραπάνω θεμάτων επισυνάψαμε τις απορίες, τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις μας, τις οποίες ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα λάβουν σοβαρά υπόψιν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα μας για τα παρακάτω θέματα:

Περί έγκρισης ίδρυσης Εποχιακών Πυροσβεστικών Κλιμακίων:
• Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο;

Περί έγκρισης του προγράμματος οργάνωσης, συντονισμού και ετοιμότητας των αρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού για την αντιπυρική περίοδο 2020:
• Ποιος φορέας ανέλαβε την εκπαίδευση των εθελοντών υπαλλήλων;

• Υπήρξε κόστος και αν ναι ποιο ήταν αυτό;

• Ποιοι είναι οι υπάλληλοι και σε ποια αντικείμενα εκπαιδεύτηκαν;

Επίσης παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε:

• Το πρόγραμμα ασκήσεων που δεν εκτελέστηκε λόγω κορωνοϊου, τα αντικείμενα που αφορούσε καθώς και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

• Τις παρατηρήσεις από τις επιθεωρήσεις καλής λειτουργίας των δεξαμενών και των πυροφυλακίων καθώς και τον εξοπλισμό που διαθέτουν ώστε να είναι επιχειρησιακά έτοιμα

• Το σχέδιο επέκτασης του δικτύου πυροσβεστικών κρουνών του Δήμου μας για το 2020

• Από ποιους αποτελείται το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο και ποιες είναι οι αρμοδιότητες τους. Είναι το ίδιο με την συντονιστική επιτροπή;

• τον οικονομικό απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας για τα έτη 2018-2020

• ημέρα και ώρα κατά την οποία οι δύο εκπρόσωποι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ κ.κ. Νικόλαος Ζουμπουρλής και Σπύρος Ζαχαριουδάκης θα μπορέσουν να επισκεφθούν το θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνα προκειμένου να ενημερωθούν από τον υπεύθυνο.

Περί έγκρισης του ειδικού σχεδίου, του δήμου Μαραθώνα, αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών:

• Οι περιοχές προσγείωσης που έχουν οριστεί στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών έχουν πιστοποιηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στο σχέδιο προβλέπεται επικοινωνία μέσω κινητής τηλεφωνίας, αν και είναι ευρέως γνωστό, ότι σε περιόδους κρίσης, αποτελεί το πλέον ακατάλληλο μέσον, αφού το δίκτυο καταρρέει. Απαιτείται η ανάπτυξη δικτύου μέσω ασυρμάτου, ως κύριο μέσο επικοινωνίας.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας για:
• την κατανομή του εμπλεκόμενου προσωπικού και την εκπαίδευση του

• Το ημερήσιο δελτίο διαθεσιμότητας οχημάτων του δήμου

• το σχεδιασμό ετήσιων ασκήσεων της Πολιτικής Προστασίας

Περί υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του δήμου Μαραθώνα και του Σωματείου εθελοντών Δασοπυροσβεστών Μαραθώνα –Σ.Ε.Δ.Μ. και Ν. Βουτζά –Π.Υ.Σ.Ε.Θ., αντίστοιχα:

Προτείνουμε την ενοποίηση των δύο εθελοντικών σωματείων με μία κοινή διοίκηση για την καλύτερη λειτουργία και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε έκτακτου φαινομένου στο δήμο μας. Επίσης τη μεταφορά της μίας έδρας στο νέο εποχικό πυροσβεστικό κλιμάκιο που θα βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο του Βλητικού σταθμού στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.