Ροή Ειδήσεων

Πάσχα: Τα μέτρα που εξετάζονται, τέλος στο σούβλισμα αρνιού;;;;


Τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών στην Ελλάδα. Δείτε όλα όσα έχουν πέσει στο τραπέζι ειδικά για το Πάσχα, το σούβλισμα του αρνιού, την έξοδο από τα αστικά κέντρα, αλλά και τις αλλαγές στο 13033 και στο έντυπο δήλωσης μετακίνησης. Όλα τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται και πώς θα είναι το Πάσχα του 2020.
Τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών στην Ελλάδα ειδικά για το Πάσχα, το σούβλισμα του αρνιού, την έξοδο από τα αστικά κέντρα, αλλά και τις αλλαγές στο 13033.
Είναι εμφανές ότι πλέον αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη και νέων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, καθώς με την έλευση του Απριλίου η χώρα βρίσκεται στην επικίνδυση φάση, όπως έχουν προειδοποιήσει η επιστήμονες.
Το Πάσχα του 2020 δεν θα θυμίζει σε τίποτα το Πάσχα των Ελλήνων.
Τα αρνιά δεν θα σουβλιστούν στις αυλές, οι εκκλησίες δεν θα γεμίσουν από κόσμο, όπως και τα χωριά. Οι λαμπάδες θα ανάψουν μόνο μέσα στα διαμερίσματα, τα μεγάλα τραπέζια με τα κόκκινα αυγά δεν θα γίνουν.
Είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για το Πάσχα.
Η τελευταία επιβεβαίωση φτάνει από τον υπουργό Μεταφορών. Η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερους ελέγχους για τις μετακινήσεις και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων απέναντι στον κορονοϊό, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM.
Αναφερόμενος στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ενόψει της εορτής του Πάσχα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε η όποια απόφαση δεν θίγει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν κάνουν καταχρήσεις στις μετακινήσεις τους και πρόσθεσε «για τις ημέρες του Πάσχα εξετάζονται κάποια σενάρια για τον περιορισμό τους, διότι, βάζουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και τους ανθρώπους και τις περιοχές στις οποίες μεταβαίνουν.
Εξετάζεται σοβαρά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και για τις μετακινήσεις εντός Αθηνών, αλλά και για τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά όλα τα δεδομένα και προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι, ορισμένες μετακινήσεις πρέπει να γίνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει π.χ. να δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. Επομένως, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους αυτοκινητόδρομους, αλλά θα πρέπει να μετακινηθούν αυτοί που έχουν λόγο. Δεν μιλάμε για ολικό κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων, διότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για αυστηρό έλεγχο».

Τα νέα μέτρα για το Πάσχα
Η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα νέα μέτρα, στο πλαίσιο ένας σχεδιασμού που έχει στο επίκεντρο τον περιορισμό των μετακινήσεων από τα αστικά κέντρα στην επαρχία και τα νησιά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η μετακίνηση με το Ε1 του εκκαθαριστικού της εφορίας, είναι ένα σενάριο που αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα, είναι ένα μέτρο που έχει συζητηθεί.
Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις όπως η ενισχυμένη αστυνόμευση στα διόδια, η απαγόρευση του σουβλίσματος του αρνιού ακόμα και στις αυλές και τις πυλωτές.
Το σενάριο του Ε1
Για να ταξιδέψει κάποιος στην επαρχία ή στα νησιά θα πρέπει να έχει μαζί του, όπως συμβαίνει και σήμερα στις ανάλογες μετακινήσεις, επίσημα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι πηγαίνει στη μόνιμη κατοικία του. Η μόνιμη κατοικία φαίνεται στο Ε1. Υπάρχει και η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που μπορεί κάποιος να τυπώσει από το Taxis. Μία ακόμη απαγόρευση που συνοδεύει την μετακίνηση με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε, είναι ότι γίνεται άπαξ. Δηλαδή, δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής.
Τέλος το σούβλισμα
«Το σούβλισμα του αρνιού είναι αφορμή για να υπάρξει μία παρέα, μια συνάθροιση. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στις γειτονιές και τις πυλωτές των πολυκατοικιών. Αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε είναι η συνάθροιση», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Real Fm μόλις χθες, επαναλαμβάνοντας ότι φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας.
«Έχουμε την πίστη μέσα μας. Θα γιορτάσουμε και του χρόνου και την επόμενη χρονιά αρκεί να έχουμε κοντά μας τους αγαπημένους ανθρώπους μας. Ας σουβλίσουμε, λοιπόν, τον κορονοϊό φέτος μένοντας στο σπίτι και παίρνοντας τα μέτρα προστασίας», είπε
Το 13033 και οι αλλαγές στα έντυπα
Σε κάθε περίπτωση, αν και υπήρξε το σενάριο να καταργηθεί η έγγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις, αυτό δεν θα γίνει, αλλά ενδέχεται να ισχύσει μόνο για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα SMS στο 13033.
Μια επίσης από τις επιλογές που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η οριοθέτηση της χρονικής διάρκειας κάθε εξόδου από το σπίτι, αλλά και η μείωση του αριθμού των μετακινήσεων κατά άτομο σε ημερήσια βάση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαδοχικής μετακίνησης των ίδιων φυσικών προσώπων.
Άδειες ειδικού σκοπού
Οι άδειες ειδικού σκοπού για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά έως 15 ετών, συνεχίζονται και το Πάσχα, ασχέτως αν την περίοδο αυτή τυπικά τα σχολεία είναι κλειστά, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Αναφερόμενος στη φημολογία περί μείωσης μισθών στο δημόσιο, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι «στον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που βιώνουμε, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και είναι ανεύθυνο για οποιονδήποτε να συζητά κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε λέγοντας πως «δεν θεωρώ σοβαρό στις 2 Απριλίου να συζητάμε τι θα κάνουμε από δημοσιονομικής πολιτικής για κάτι που θα γίνει μετά από 2, 5, 8 μήνες, διότι κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει όλο αυτό».
Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «αν σηκωθούμε και πάμε στα χωριά μας τις πασχαλινές ημέρες θα μεταφέρουμε τον ιό και σε όλη την περιφέρεια. Θα μείνουμε όλοι σπίτι μας με την οικογένεια μας, θα μιλήσουμε στο τηλέφωνο, θα δούμε τη λειτουργία από την τηλεόραση και θα περάσει έτσι αυτό το Πάσχα».

Ιερά Σύνοδος: Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς το Πάσχα
Δεκτή έκανε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος -που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω κορονοϊόύ - την πρόταση του Αρχιεπισκόπου για την περίοδο του Πάσχα.
Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως «κατανοεί την αγωνία της πολιτείας αυτή την περίοδο» μετά το πέρας της συνεδρίασής της την Τετάρτη και προέτρεψε τους πολίτες να ακούν τις υποδείξεις των επιστημόνων και να μένουν στο σπίτι.
Επισήμανε πως τα μέλη της εκκλησίας θα απέχουν από τη Θεία Λειτουργία το προσεχές διάστημα, που περιλαμβάνει τις ακολουθίες του Πάσχα, που θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται από το σπίτι τους.
Η πρόταση που έγινε δεκτή από την ιεραρχία της Εκκλησίας έγινε νωρίτερα γνωστή ως η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και αφορά στην περίοδο από τις 12 Απριλίου και μετά.
Σύμφωνα με αυτή: «Η Εκκλησία της Ελλάδος εμπιστεύεται απόλυτα την υπεύθυνη ελληνική Πολιτεία που από την πρώτη στιγμή έχει χειριστεί εξαιρετικά αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και ακολουθεί τις επιταγές και τις υποδείξεις των αρμόδιων για την προστασία της υγείας αρχών. Το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση προς τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας και, αποτελεί όχι απλώς νόμιμη αλλά και Κανονική, και θεάρεστη συμπεριφορά. Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό ακριβώς από την αρχή και πολλές φορές και η ΔΙΣ και ο Πρόεδρός Της, της έχουν ζητήσει να κάνουν οι πιστοί τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες. Ο περιορισμός της δημόσιας λατρείας δεν θίγει τη θεμελιώδη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας που εδράζεται στο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και άρα δε συγκρούεται με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

                                                         Πηγή : ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.