Κορωνοϊός: Έρχονται οι «Βοηθοί Επιβατών» στο Μετρό-Οι πέντε κανόνες για τους επιβάτες

Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε ότι από τη Δευτέρα μπαίνουν «Βοηθοί Επιβατών» σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό.

«Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό θα υπάρχουν από τη Δευτέρα, στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, 30 Απριλίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Το υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει το επιβατικό κοινό, αλλά και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ο υπουργός, και αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν, από την Δευτέρα 4 Μαΐου, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό και να προστατεύσουμε και τους οδηγούς των λεωφορείων και των συρμών και όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μέσα σε συρμούς και οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.
Υποστήριξε πως «Στην Ελλάδα τα πήγαμε πολύ καλά γιατί υπήρχε σχέδιο, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς, αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες έδειξαν μία απίστευτη υπευθυνότητα και πειθαρχία».
Οι πέντε κανόνες, που όπως είπε, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι:
  • Δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη
  • Δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα
  • Δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο
  • Κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί
  • Φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ανέφερε, επίσης, πως από την άλλη εβδομάδα το υπουργείο θα είναι έτοιμο να βγάλει όλο το στόλο των λεωφορείων που φθάνει στον αριθμό των 1.100, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα, λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης, γύρω στα 550 λεωφορεία. «Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να βγάλουμε κι άλλα λεωφορεία στους δρόμους, αλλά αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε «Θα έχουμε 350 οχήματα από 219 που παραλάβαμε, γιατί σας θυμίζω ότι έχουμε δώσει δρομολόγια στα ΚΤΕΛ και έχουν προστεθεί άλλα 100 οχήματα».
Σχολίασε δε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι, δεδομένου ότι ο στόλος των αστικών λεωφορείων και στις δυο μεγάλες πόλεις έχει μέσο όρο ηλικίας 16-17 έτη, «να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με το υλικό που έχουμε και το τροχαίο υλικό που έχουμε δυστυχώς είναι προβληματικό».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, σχεδιάζεται να παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες.
Ερωτηθείς, ποιος θα επιβάλλει τα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Αστυνομία έχει αυτή τη δικαιοδοσία, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους μόνιμους υπαλλήλους - ελεγκτές.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ακόμη πως είναι αδύνατον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προμηθεύει μάσκες στο επιβατικό κοινό, αλλά σημείωσε ότι θα διατεθεί σε οδηγούς και στο προσωπικό πεδίου ο βασικός εξοπλισμός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά και θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους οδηγούς και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες, εκτιμώντας ότι θα δείξουν μεγάλη υπευθυνότητα.
Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στα ΜΜΜ λόγω κορωνοϊού από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 - Μόνο με μάσκα η επιβίβαση

Νέα δεδομένα για το πώς θα μπαίνουν πλέον οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΕ) από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.
Μεταξύ άλλων η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους επιβάτες και για τους εργαζόμενους.
«Φοράω μάσκα. Κρατάω αποστάσεις. Δεν μετακινούμαι άσκοπα. Μετακινούμαι με ασφάλεια». Είναι οι τέσσερις κανόνες που καλούνται να ακολουθούν οι επιβάτες που θα μετακινούνται από την επόμενη εβδομάδα με τα ΜΜΜ. Παράλληλα, παραμένει η προτροπή στους πολίτες για χρήση του Ι.Χ. αντί των ΜΜΜ και προς αυτήν την κατεύθυνση παρατείνεται η μη ισχύ του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στο ίδιο Ι.Χ.
Στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ισχύουν τα ακόλουθα:
  • Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για επιβάτες και εργαζομένους.
  • Ελεγχόμενη είσοδος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
  • Αν ο συρμός ή το όχημα είναι γεμάτο κόσμο, οι επιβάτες δεν πρέπει να επιβιβάζονται αλλά να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο.
  • Οι επιβάτες πρέπει να τηρούν αποστάσεις σε σταθμούς και στάσεις
  • Στα γκισέ να προτιμάται η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας αντί μετρητών.
  • Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου των επιβατών από τις μπροστινές πόρτες λεωφορείων και τρόλεϊ για την ασφάλεια των οδηγών.

Κορωνοϊός - ΜΜΕ: Πιο συχνά δρομολόγια σε Μετρό και Ηλεκτρικό

Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό, σχεδιάζεται η συχνότητα των συρμών, κατά τις ώρες αιχμής, να είναι στα 6 λεπτά από τα 7,5 λεπτά που είναι σήμερα.
Στο Τραμ, στόχος είναι η συχνότητα των συρμών στις ώρες αιχμής να είναι στα 8 λεπτά από τα από τα 11 λεπτά. Οι συχνότητες αυτές, εφόσον κριθεί, θα βελτιωθούν, επισημαίνουν στελέχη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Κορωνοϊός - ΜΜΜ: Πυκνώνουν τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι στα 1.000 οχήματα. Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΑ, αναμένεται να αξιοποιηθούν και λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια προς τα πανεπιστήμια (σ.σ. επειδή είναι κλειστά, εκτελούνται μειωμένα δρομολόγια) αλλά και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία έχουν μειωμένες συχνότητες λόγω περιορισμένης κίνησης.

athensvoice.gr
Κοινοποίησε το άρθρο:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Copyright © zwnews.gr. WEBSOLUTIONS © ZICON