Ροή Ειδήσεων

Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Κλείδωσε» η άρση των μέτρων - Πότε ανοίγει και τι - Όλες οι ημερομηνίες


ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΔΩ
Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί παρακάτω live η παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου που σχετίζονται με την πρώτη φάση εφαρμογής του, η οποία θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου οπότε ανοίγουν κομμωτήρια, μικρά καταστήματα και κέντρα αισθητικής, ενώ θα απελευθερωθεί και η μετακίνηση των πολιτών εντός νομού με την κατάργηση του SMS στο 13033.

Επτά στάδια για την επιστροφή στην κανονικότηταΔείτε όλο το σχέδιο ΕΔΩ 

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, είναι:

Δευτέρα 4 Μαΐου

Ανοίγουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα
Ανοίγουν τα κομμωτήρια (με Ραντεβού)
Ανοίγουν τα κέντρα Αισθητικής
Καταργούνται τα SMS στο 13033 και απελευθερώνεται η μετακίνηση εντός του νομού
Επιτρέπεται η ατομική λατρεία στις εκκλησίες

Δευτέρα 11 Μαΐου

Αρχίζουν τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου
θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο.

 Δευτέρα 18 Μαΐου

θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Θα επιτραπεί η μετακίνηση προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά

Δευτέρα 25 Μαΐου
Αρχίζουν τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια
Ξεκινούν τα Μυστήρια και οι Λειτουργίες στις Εκκλησίες (με αυστηρούς κανόνες)

Δευτέρα 1 Ιουνίου

Ενδέχεται να αρχίσουν τα μαθήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Ανοίγουν τα ξενοδοχεία,

Ανοίγουν τα πολυκαταστήματα
Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, ανοίγουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης (υπο αυστηρούς κανόνες )
Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. 
Εντός Ιουνίου καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις, οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι. Επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά

Κλιμακωτή προσέλευση στο Δημόσιο, έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς
Τη διατήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία), τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.
Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία.
Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».
«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε.

Για τις άδειες ειδικού σκοπού

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού.
Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Για τις συναλλαγές με το Δημόσιο
Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.
«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.