Ροή Ειδήσεων

N.ΜΑΚΡΗ: Μια φορά κι έναν καιρό... Λαϊκά παραμύθια από τα πέρατα του κόσμου και από τα βάθη του χρόνου


Mια διαφορετική αφήγηση για ενήλικες έρχεται την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στις 20:00 μ.μ. στο χώρο της Βιβλιοθήκης του ΕΣΝΜ, στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, (Λεωφ. Μαραθώνος 196). 


Μια φορά κι έναν καιρό... Λαϊκά παραμύθια από τα πέρατα του κόσμου και από τα βάθη του χρόνου.

Αφήγηση: η Μαρία Καναβάκη και ο Ανδρέας Ραφτόπουλος

Τα λαϊκά παραμύθια είναι οι ιστορίες που μεταδόθηκαν με τον προφορικό λόγο και προέρχονται από τη φαντασία απλών και καθημερινών ανθρώπων. Πολλές φορές είναι ρεαλιστικά και άλλες φορές είναι μαγικά, με φανταστικούς ήρωες και μέρη.

Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι τα κλασικά παραμύθια (με τον αγγλικό όρο "fairy tales") στηρίζονται περισσότερο σε μαγικούς και φανταστικούς χαρακτήρες και όχι στον ρεαλισμό. Αντίθετα τα λαϊκά παραμύθια είναι πιο ρεαλιστικά. Όμως, οι φανταστικές και μαγικές ιστορίες είναι ένα από τα είδη του λαϊκού παραμυθιού. Έτσι, η διάκριση παραμένει αβέβαιη.

Τα λαϊκά παραμύθια δεν προορίζονταν εξ' αρχής για τα μικρά παιδιά. Αν διαβάσει κανείς τα πρώτα παραμύθια κάθε λαού, θα δει τη βία και τα στερεότυπα που χαρακτήριζαν τις κοινωνίες της εποχής. Γι' αυτό το λόγο, κάθε γενιά, προσαρμόζει τα λαϊκά παραμύθια στο δικό της σύγχρονο πλαίσιο.

Αυτός ήταν άλλωστε ο προορισμός του παραμυθιού ως είδος. Να προσαρμόζεται και να αλλάζει, ανάλογα με τα ήθη, τα πιστεύω, τους φόβους και τις επιθυμίες κάθε εποχής. Μόνο έτσι μπορεί να επιτύχει το στόχο του το παραμύθι, που δεν είναι άλλος από την ψυχαγωγία, δηλαδή την αγωγή της ψυχής.

Είσοδος: Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.