Ροή Ειδήσεων

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ ΖΩ


ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ: Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ ΖΩ
Βιογραφικό
Ο κ. Πασχάλης Πούλος γεννήθηκε στην κωμόπολη Φέρες Εύβρου και από τα 18 του ζει στην Αθήνα από το 2000 κατοικεί μόνιμα στη Νέα Μάκρη κι έχει ενεργό συμμετοχή στα τοπικά δρόμενα.
Πρώην Αντιστράτηγος Ε.Α. πτυχιούχος Νομικής, πρώην διευθυντής του Γυμνασίου «Παιδαγωγική πρωτοπορία» και νυν επιστημονικός σύμβουλος των εκπαιδευτηρίων «Αθηναϊκή Αγωγή και Παιδεία» που εδρεύει στην Κηφισιά.
Πρώην Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης.
Συντονιστής και καθηγητής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Νέας Μάκρης από το 2010 μέχρι σήμερα. 
Σύμβουλος έκδοσης εφημερίδας ΖΩ.
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Βούλα Καπετανάκη .

Κοινωνικό φροντιστήριο μια πράξη εθελοντισμού και προσφοράς που ξεκίνησε στη Νέα Μάκρη από εσάς πρώτα, ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Απάντηση: Το 2010 είχα εκλεγεί, με το ψηφοδέλτιο του τότε δημάρχου κ. Ιορδάνη Λουίζου, σύμβουλος στο τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης. Σκοπός της ενασχόλησής μου με τα κοινά ήταν να προσφέρω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου ό,τι μπορούσα στην τοπική μας κοινωνία. Ήθελα, οπωσδήποτε, να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μου που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους. Επιθυμούσα να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην όλη προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής της πόλης μας. Την εποχή εκείνη βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης, με τα γνωστά σε όλους προβλήματα και δυσκολίες. Μου ήταν ήδη γνωστό από την προεκλογική περίοδο ότι πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να γράψουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Τότε ακριβώς μου γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσω ένα φροντιστήριο, με εθελοντές καθηγητές, για μαθητές που θα προέρχονταν από ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε καμιά οικονομική επιβάρυνση. Απέφυγα όμως να ανακοινώσω τις σκέψεις μου αυτές προεκλογικά, για να μην εκληφθεί η προσπάθειά μου αυτή ως ψηφοθηρική. Εξάλλου διέτρεχα και τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ ασυνεπής στην περίπτωση που δεν θα την υλοποιούσα. Αμέσως μετά τις εκλογές ο δήμαρχος έκανε αποδεκτή την εισήγησή μου και αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου στη Νέα Μάκρη. Ήταν το πρώτο φροντιστήριο πανελλαδικά που λειτούργησε.
Πόσα χρόνια λειτουργεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο;
Απάντηση: Διανύουμε το 10ο έτος λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου. Αρχικά, την πρώτη χρονιά, λειτουργήσαμε στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο πρώτο γυμνάσιο Νέας Μάκρης. Ο Γυμνασιάρχης κ. Καλογερόπουλος Άγγελος είχε την ευαισθησία και την ευγενή καλοσύνη να μας δεχτεί και να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας, παρά τα όποια προβλήματα, κατά καιρούς, δημιουργούν οι μαθητές μας.
Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου;
Απάντηση: Το σοβαρότερο πρόβλημα ήταν η στελέχωση του Φροντιστηρίου με καθηγητές και γραμματείς. Στο θέμα αυτό βοήθησε πολύ η καθηγήτρια κ. Σταυρουλάκη Ροδάνθη, η οποία με έφερε σε επαφή με εκπαιδευτικούς της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα και συνέβαλε ουσιαστικά, ώστε να ενταχθεί ικανοποιητικός αριθμός καθηγητών για την εύρυθμη λειτουργία του φροντιστηρίου. Η δυσκολία ανεύρεσης καθηγητών επαναλαμβάνεται στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς γιατί πάντα ορισμένοι αδυνατούν να συνεχίσουν και το επόμενο σχολικό έτος. Με πολύ δυσκολία και με τη βοήθεια συναδέλφων, του τοπικού τύπου, του διαδικτύου και του συμπολίτη μας δημοσιογράφου κυρίου Οικονόμου Δημητρίου ενισχυόμαστε με νέους καθηγητές. Ενδεικτικά αναφέρομαι στην φιλόλογο Νίνη Αναστασία και στην παιδαγωγό Κορδερά Βούλα,που φοίτησαν ως μαθήτριες στο κοινωνικό φροντιστήριο της Νέας Μάκρης και σήμερα διδάσκουν τα παιδιά του φροντιστηρίου μας . Ο αριθμός των διδασκόντων ανέρχεται κάθε έτος σε 20 - 25 άτομα και των γραμματέων σε 10 περίπου. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για τα παιδιά μας. Όσοι μαθητές πραγματικά ενδιαφέρονται, έχουν καλή πορεία και καλά αποτελέσματα στο σχολείο και στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργία του για πολλά ακόμα χρόνια;
Απάντηση: Ευχή και επιθυμία μου είναι να βγούμε οριστικά από την κρίση και να μην χρειαστεί να έχουμε κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες τέτοιες δομές. Το κοινωνικό φροντιστήριο θα μείνει ενεργό για όσο διάστημα το έχουν ανάγκη οι μαθητές μας. Έχει γίνει πια θεσμός. Οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα αυτό και δεν θα αφήσουν τα παιδιά μας αβοήθητα. Εγώ προσωπικά θα είμαι παρών για όσο διάστημα ακόμα οι σωματικές και διανοητικές μου δυνάμεις το επιτρέπουν. Παρ' όλα αυτά όμως πρέπει να υπάρξει μια διάδοχη κατάσταση. Το θέμα αυτό το παρακολουθώ και το φροντίζω, ώστε την κατάλληλη στιγμή να υπάρξει ο αντικαταστάτης μου και εγώ να περιοριστώ στο διδακτικό μου έργο.
Ολοκληρώνοντας εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους και γραμματείς για το σημαντικό έργο που επιτελούν τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε .
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.