Ροή Ειδήσεων

Αέρας Ευρώπης με άρωμα ελληνικής φιλοξενίας στο 1ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης

Στο 1ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης φιλοξενήθηκε από 9 έως και 13 Δεκεμβρίου 2019 η 4η κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με θέμα “Standardizing the Education Via Processing STEM” (Τυποποίηση της εκπαίδευσης με τη διαδικασία STEM), με τη συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από τέσσερις  χώρες της Ευρώπης. Το STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics - Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) αποτελεί τη σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η ικανότητα συνεργασίας και ομαδικής εργασίας, η ικανότητα επικοινωνίας. Δεξιότητες απαραίτητες για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον 21ο αιώνα.
Το πρόγραμμα συντονίζει το σχολείο Washwood Heath Academy (Birmingham) του Ηνωμένου Βασιλείου  και εταίροι σε αυτό, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης, είναι σχολεία από την Ισπανία (Colegio Privado Mirasur), την Ιταλία (I.I.S. E. Amaldi di Roma) και την Τουρκία (Inonu Ortaokulu και Mehmet Serttas Anadolu Lisesi). Την παιδαγωγική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Αγγελική Μαυρίδου (συντονίστρια του προγράμματος), Αφροδίτη Βασιλείου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ελένη Ριζοπούλου και Καίτη Σερέτη.
Πριν την επίσκεψη των συνεργαζόμενων σχολείων στην Ελλάδα είχαν προηγηθεί κινητικότητες στα σχολεία της Ισπανίας, Ιταλίας και Τουρκίας όπου το σχολείο μας εκπροσώπησαν ομάδα μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.
Η κινητικότητα ξεκίνησε με τη βραδιά καλωσορίσματος την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα άφιξης των ξένων αποστολών στην Ελλάδα, από τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και ομάδα μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας. Το πρόγραμμα της κινητικότητας περιλάμβανε δραστηριότητες γνωριμίας, όπως το Escape room που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ρομποτικής (κατασκευή και προγραμματισμός) με τη χρήση Arduino και Lego EV3. Λόγω των ημερών στο σχολείο μας επικρατούσε Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και τους παρουσιάσαμε τα ελληνικά ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων με κάλαντα και κέρασμα παραδοσιακών γλυκισμάτων.
Επίσης, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπου ξεναγήσαμε τους εταίρους μας, μεταξύ άλλων, στο βράχο της Ακροπόλεως και το Μουσείο της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο ολοήμερης εκδρομής επισκεφθήκαμε το Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και το Ναύπλιο, όπου τους ξεναγήσαμε στους χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, μάλιστα, ομάδα μαθητών και μαθητριών μας, παρουσίασαν στους εταίρους μας ένα μικρό δρώμενο. Τέλος, επισκεφθήκαμε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας, όπως το Μουσείο Μαραθωνείου Δρόμου, τον Τύμβο του Μαραθώνα και τη Μπρεξίζα. Για κάθε χώρο που επισκεφθήκαμε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας δημιούργησαν παρουσιάσεις και έντυπο υλικό στα αγγλικά για τους φιλοξενούμενούς μας.
Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με μια καταπληκτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, όπου οι παραδοσιακοί σύλλογοι Ηπειρωτών, Καρδιτσιωτών, Κρητών και Ρουμελιωτών, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή μας, παρουσίασαν χορούς των περιοχών τους και πρόσφεραν στους καλεσμένους μας παραδοσιακές γεύσεις.  Αρώματα, γεύσεις, μουσική και χορός από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας τους εντυπωσίασαν, τους ενθουσίασαν και γίναμε στο τέλος όλοι μια αγκαλιά να χορεύουμε, βιώνοντας την ενότητα που μόνο μέσα από την εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης αποχαιρετήσαμε τους εταίρους μας, έχοντας όλοι κερδίσει όμορφες αναμνήσεις και νέες φιλίες και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Μάιο στην 5η και τελευταία κινητικότητα στο Birmingham. Ήταν μια καταπληκτική εβδομάδα για μας, όπου γίναμε πρεσβευτές της ελληνικής φιλοξενίας αφήνοντας στους εταίρους μας τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή μας και τη χώρα μας,
Όλοι μας, η Διεύθυνση και η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης, ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εβδομάδας φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.