Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Παππάς: "Ο Κύβος Ερρίφθη! Το Σχολείο Κατεδαφίζεται"


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνος, με την Απόφαση 239/2019, αποφάσισε την οριστική κατεδάφιση του Σχολείου.

Η Απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς κανένα Έγγραφο - Τεχνική Έκθεση - Μελέτη, από κάποιον φορέα (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία...), που να αιτιολογεί, να αποτυπώνει, να τεκμηριώνει, να εισηγείται και να προτείνει την κατεδάφιση του Σχολείου και χωρίς καμία Πρόταση, για το τι μέλλει γενέσθαι, για το οικόπεδο που θα προκύψει μετά την κατεδάφιση !

Στην ελλιπέστατη αιτιολόγηση και ανεπαρκέστατη τεκμηρίωση, οι μόνοι ισχυρισμοί που αναφέρονται, στην εν λόγω Απόφαση, για την κατεδάφιση αυτού του Σχολείου, είναι οι εξής :

Ισχυρισμός Α : «Εφόσον εδώ και χρόνια, το σχολείο αυτό, ούτε επισκευάζεται ούτε κατεδαφίζεται, αποτελεί αντιαισθητικό και αποκρουστικό θέαμα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και αποτελεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου».

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιες ενέργειες έχει κάνει, η Νέα Δημοτική Αρχή, για να βελτιώσει την κατάσταση του Σχολείου, έτσι ώστε να καταφέρει να αμβλύνει το αντιαισθητικό και αποκρουστικό αυτό θέαμα και να αποκαταστήσει το πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας του ;

Ισχυρισμός Β : «Θέλοντας να λύσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί : συλλόγους γονέων – μαθητές - επαγγελματίες, θέλοντας να αποκαταστήσουμε την ομαλή λειτουργία του σχολείου και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επέκταση του σχολικού συγκροτήματος, εξασφαλίζοντας τις ανάγκες της περιοχής σε σχολική στέγη, ζητάμε την έγκριση της κατεδάφισης του συγκεκριμένου σχολείου προχωρώντας σε έκδοση άδειας κατεδάφισης».

ΕΡΩΤΗΣΗ : Βάσει ποιας αιτιολογίας, αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, μελέτης, εισήγησης και πρότασης, ζητάτε την έγκριση κατεδάφισης, έτσι ώστε (βραχυπρόθεσμα) να μπορέσετε να αποκαταστήσετε την ομαλή λειτουργία του Σχολείου και (μακροπρόθεσμα) να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις εκείνες για την επέκταση του σχολικού συγκροτήματος, ικανοποιώντας τις ανάγκες του   

Ισχυρισμός Γ : «Ο σκελετός του Σχολείου (φέρον οργανισμός) είναι
εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες από το 2010, με σοβαρές επιπτώσεις στον
οπλισμό και το σκυρόδεμα» και άρα το Σχολείο αυτό είναι επικίνδυνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει κάποιο Έγγραφο - Τεχνική Έκθεση – Μελέτη, από κάποιον φορέα (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία…) που να αιτιολογεί, να αποτυπώνει, να τεκμηριώνει, να εισηγείται και να προτείνει την κατεδάφιση αυτού του Σχολείου, λόγω επικινδυνότητας ;

Διαβάζοντας το Ιστορικό του Σχολείου στην Απόφαση του Δ.Σ, θα ήθελα α) να διορθώσω μια ανακρίβεια, που αφορά την μη λειτουργία του Σχολείου λόγω σεισμού και β) να γνωστοποιήσω και να υπενθυμίσω το πόρισμα της μελέτης της στατικής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού (σύμφωνα με τους σημερινούς ισχύοντες κανονισμούς) που επιμελήθηκε, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ο καθηγητής κ. Σπυράκος, και στο οποίο δυστυχώς δεν γίνεται καμία αναφορά.

Α. Αναφέρεται ότι : «Το Σχολείο αυτό, με τον σεισμό του 1999 παρουσίασε βλάβες και λόγω αυτού του σεισμού έχει σταματήσει, από εικοσαετίας, την λειτουργία του».

ΔΙΟΡΘΩΣΗ : Το πόρισμα της Β/θμιας Επιτροπής για τα σεισμόπληκτα (γνωστό τοις πάσι), αναφέρει ότι το Σχολείο αυτό ουδέποτε είχε πρόβλημα από τον σεισμό. Το πρόβλημα του Σχολείου, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη Επιτροπή, δεν προήλθε από τον σεισμό, αλλά από την κακή συντήρησή του από τον Δήμο. Το Σχολείο λοιπόν αυτό, ούτε παρουσίασε βλάβες από τον σεισμό, αλλά ούτε και σταμάτησε την λειτουργία του λόγω του σεισμού. Η λειτουργία του σταμάτησε λόγω εκούσιων και ακούσιων χειρισμών, αρμοδίων και υπευθύνων.

Β. Αναφέρεται ότι : «Το Δ.Σ. του Δήμου Μαραθώνα με την αρ. 28/13 εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μαραθώνος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για τον ενόργανο έλεγχο του φέροντος οργανισμού (στατική επάρκεια) του Σχολείου».

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ : Το πόρισμα της συγκεκριμένης μελέτης (5ετίας) του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Σπυράκου, προτείνει την επισκευή του Σχολείου (και όχι την κατεδάφιση), κάνοντας σαφές, πως το κόστος επισκευής του Σχολείου, είναι μικρότερο από το κόστος κατεδάφισης και ανέγερσης νέου Σχολείου.

Επειδή λοιπόν, όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα, απ’ όπου κι αν προέρχονται, κάνουν λόγο για επισκευή του Σχολείου (και όχι για κατεδάφιση) και επειδή, ούτε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνος, αλλά ούτε και κανένας άλλος φορέας, έχει συντάξει Τεχνική Έκθεση - Μελέτη που να αποτυπώνει, να τεκμηριώνει, να εισηγείται και να προτείνει την κατεδάφιση του Σχολείου, λόγω επικινδυνότητας, τίθενται τα εξής τρία ερωτήματα :

Ερώτημα 1.  Με ποια αιτιολογία, με ποια στοιχεία και με ποια εισήγηση-πρόταση,  η Νέα Δημοτική Αρχή, αποφάσισε την κατεδάφιση του σχολείου ;

Ερώτημα 2. Θα υπάρξει νέα ανέγερση Σχολείου στο οικόπεδο που θα προκύψει μετά την κατεδάφιση αυτού του Σχολείου ;

Ερώτημα 3.  Γνωρίζει, η Νέα Δημοτική Αρχή, αν υπάρχει ή θα υπάρξει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ;


Υ.Γ. Η Απόφαση (239/2019 Δ.Σ.) χωρίς αιτιολογία, τεκμηρίωση, μελέτη, εισήγηση, πρόταση, πέρασε κατά πλειοψηφία.
Μειοψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Ν. Χατζηγιάννης, Κ. Πατεράκη, Π. Τσιμήνης, Γ. Νησιώτης, οι οποίοι ζήτησαν την αναβολή του θέματος και να υπάρχει η γνωμοδότηση από την Τεχνική Υπηρεσία για το θέμα.
Καταψήφισαν την εισήγηση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Στ. Θεοδωρίδης, Α. Μεγαγιάννης, Ν. Ζουμπουρλής, Δ. Τσακυργιάννης, Στ. Γεραμάνης, Σ. Λιβαθινός, Α. Ρέρρας, οι οποίοι ζήτησαν την αναβολή του θέματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.