Ροή Ειδήσεων

Ένα σχολείο – αγκαλιά στη Νέα Μάκρη!
Ένα σχολείο -αγκαλιά στη Νέα Μάκρη είναι το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Μάκρης. Ας δούμε το γιατί:

Λίγα λόγια 
Στις 30 Ιουνίου 2019 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 – Σχολική Εκπαίδευση του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης, με τίτλο: «Δημιουργούμε ένα σχολείο-αγκαλιά για τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα» και κωδικό αριθμό σχεδίου:  2017-1-EL01-KA101-035961. Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, με σκοπό την δημιουργία ενός σύγχρονου, κοινωνικού, πολυπολιτισμικού  και ευρωπαϊκού σχολείου, οδήγησε η ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ώστε να αντιμετωπίζουν τις εκπαιδευτικές προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής μας στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων. Η εκπαιδευτική και σχολική κοινότητα, πρέπει να ενσωματώσει τα παιδιά αυτά στον κοινωνικό της ιστό, αλλά και να προετοιμαστεί ώστε να είναι ήδη έτοιμη να τα αποδεχτεί στην ελληνική σχολική τάξη σεβόμενη ταυτόχρονα τη διαφορετικότητά τους.
Βασικός στόχος αποτελεί η ενσωμάτωση των προσφύγων μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αποτελεσματική διαχείριση μιας πολυπολιτισμικής τάξης όπου όλοι οι μαθητές - έλληνες και πρόσφυγες - θα μαθαίνουν, θα συνεργάζονται, θα πραγματοποιούν κοινές δράσεις και θα επικοινωνούν. Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2019, περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα ευρείας θεματολογίας, με πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις, σχετικά με την διαπολιτισμική εκπαίδευση, τη διαχείριση συγκρούσεων και την αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και τη χρήση καινοτόμων μεθόδων και ψηφιακών εργαλείων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα
Συμμετείχαν σε αυτό 5 εκπαιδευτικοί του σχολείου σε 7 προγράμματα επιμόρφωσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα προγράμματα περιλαμβάνουν δραστηριότητες που δεν σταματούν στα όρια μιας τάξης, αλλά θα βοηθήσουν στην προετοιμασία όλης της σχολικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, στην αποδοχή της διαφορετικότητας  και της πολυπολιτισμικότητας και την αποβολή της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Μέσα από τις δεξιότητες και την εμπειρία που απόκτησαν οι εκπαιδευτικοί από αυτά τα προγράμματα, θα επιτευχθεί η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κουλτούρας του σχολείου, η διαχείριση πολυπολιτισμικών τάξεων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση συγκρούσεων και φαινομένων βίας.

Στόχος
Οι ανάγκες όμως που φιλοδοξεί αυτό το σχέδιο να καλύψει, δεν σταματούν στο όρια του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης και δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του. Στόχος του είναι να γίνει κέντρο επιμόρφωσης και προετοιμασίας όλων των εμπλεκομένων στην τοπική και ευρύτερη περιοχή (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, φορέων, της τοπικής κοινωνίας) ώστε τα προσφυγόπουλα να έχουν πρόσβαση σ' ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα αγαθά όπως είναι η εκπαίδευση. Συγχρόνως δε, να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη για να αποτελέσουν ενεργά μέλη της τοπικής κοινότητας όπου θα ζήσουν τη σχολική - και γιατί όχι - την ακαδημαϊκή ζωή τους. Παράλληλα δε, να αποτελέσει το σχολείο κέντρο διάδοσης νέων εκπαιδευτικών πρακτικών, καινοτόμων δράσεων αλλά και πρεσβευτή των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Όσοι θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν τα παρακάτω links:

ή/και να επικοινωνήσουν με τις εκπαιδευτικούς του σχολείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
Αγγελική Μαυρίδου, Πληροφορικός – Συντονίστρια προγράμματος
Αφροδίτη Βασιλείου, Μαθηματικός
Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Φιλόλογος
Ελένη Ριζοπούλου, Φιλόλογος
Χρυσάνθη Χαραλαμποπούλου, Φυσικός

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.