Ροή Ειδήσεων

Διαγωνισμός αρχαίας ελληνικής με Πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης


Για τρίτη χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης ο  μαθητικός διαγωνισμός Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας  για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των σχολείων της Αν. Αττικής, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, και ώρα 10-12. Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε με πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης και στηρίζεται από τους φιλολόγους του 1ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης και άλλους που συμμετέχουν στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή.
Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να τονώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής, δεδομένου ότι αυξάνεται το ποσοστό των μαθητών που δεν βρίσκουν νόημα στην εκμάθησή της και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εμπέδωση βασικών φαινομένων της γραμματικής και του συντακτικού καθώς και στην αναγωγή τους στο κείμενο που είναι το ζητούμενο, να αναδείξει τη στενή της συνάφεια με τη νέα ελληνική, τόσο στον λεξιλογικό πλούτο όσο και στη γραμματικοσυντακτική της δομή, να προβάλει πώς μαθαίνουμε αρχαία ελληνικά μέσα από τη σωστή χρήση της νέας, να ενισχύσει την κατανόηση απλών αρχαιοελληνικών κειμένων, όσο και κειμένων της λόγιας γλώσσας μας, καθώς και να συμβάλει στον προβληματισμό και την έρευνα για την ανανέωση του τρόπου διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Με δυο λόγια να γίνει κοινή συνείδηση ότι η Αρχαία Ελληνική γλώσσα είναι ζωντανή και ζει στη γλώσσα που μιλάμε σήμερα.
Την Πέμπτη, 13-6-2018 στις 7μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας έγινε η απονομή των βραβείων και των επαίνων συμμετοχής με την συμμετοχή του Θεατρικού Αναλογίου του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης. Χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες μαθητές απηύθυνε η πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωσης Φιλολόγων κ. Τασούλα Καραγεωργίου.
\

Το κείμενο του χαιρετισμού:
Αγαπητά μας παιδιά
Εκ μέρους της Επιτροπής του 3ου Διαγωνισμού Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας που απευθυνόταν στους τελειόφοιτους των Γυμνασίων Ανατολικής Αττικής, χαιρετίζω όλα τα παιδιά, που πήραν μέρος και  είδαν τη δοκιμασία με τον αρχαίο ελληνικό  λόγο ως ευγενές αγώνισμα και ως άθλημα πνευματικό, και στέλνω θερμά συγχαρητήρια σε όσους διακρίθηκαν.
Αγαπητά μας παιδιά,
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με σεβασμό και αγάπη αντλείτε από  τον αστείρευτο πλούτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας πνευματικές δυνάμεις πολύτιμες για τη δική σας δημιουργική πορεία στη ζωή. Και πάντα να θυμάστε πως η αναμέτρηση με τη μαγεία της γλώσσας είναι μια γοητευτική αλλά πολύμοχθη  περιπέτεια.  Μοιάζει με την αναζήτηση μιας νοητής Ιθάκης. στην  οποία φθάνει εκείνος που,  σαν τον Οδυσσέα, πολλῶν ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω, όποιος  δηλαδή διακρίνεται για τη φιλομάθεια, την επιμονή και την εργατικότητά του.
Με αγάπη και θερμές ευχές για Υγεία και Πρόοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.