ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ : «Είμαστε πανέτοιμοι για τη διοίκηση του Δήμου!»


Μεγάλη συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Μαραθώνα, Σπύρου Λιβαθινού στην εφημερίδα «Ζω στην Ανατολική Αττική» και τη Μαρία Δρόσου.
Λίγες μόλις μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο Μαραθώνα η εφημερίδα «Ζω στην Ανατολική Αττική» φιλοξένησε μεγάλη συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου, Σπύρου Λιβαθινού. Ο επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σχέδιο διοίκησης του συνδυασμού για τη διοίκηση του Δήμου, στο βαθμό ετοιμότητας όλων των στελεχών προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια μέρα από την 1η Σεπτεμβρίου, εξήγησε γιατί επιθυμεί η ψήφος του κόσμου να είναι θετική προς το συνδυασμό του και όχι αρνητική προς άλλες παρατάξεις και όρισε τις προσωπικές του κόκκινες γραμμές αναφορικά με τις συνεργασίες της επόμενης μέρας. Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σπύρος Λιβαθινός στη Μαρία Δρόσου.

«Η ενημέρωση του πολίτη είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει»

– Κύριε Λιβαθινέ, η ερώτηση μοιάζει κοινότυπη, αλλά θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτή: Πως αισθάνεται ένας υποψήφιος Δήμαρχος, λίγες μέρες πριν από μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπως αυτή που θα ζήσουμε στο Δήμο Μαραθώνα; Αγωνία, κούραση, ανυπομονησία;
Ευθύνη! Μόνο αυτή η λέξη μου έρχεται στο μυαλό. Μια ευθύνη που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, όσο ερχόμαστε σε προσωπική επαφή με τους κατοίκους του Δήμου μας. Όταν βλέπεις κατάματα στα πρόσωπά τους την αγωνία τους, τον προβληματισμό τους, τη διάθεση να συμμετέχουν κι αυτοί (ακόμη κι αν δεν είναι υποψήφιοι) σε έναν κοινό αγώνα που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ζωής όλων μας, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι ευθύνη.
– Η αλήθεια είναι ότι από το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ και εσείς προσωπικά δείχνετε να επενδύετε αποκλειστικά στην προσωπική επαφή και την ενημέρωση του πολίτη προκειμένου να κατανοήσει το σχέδιό σας για τη διοίκηση του Δήμου.
Μα η ενημέρωση του πολίτη είναι και το μόνο που μας ενδιαφέρει. Γι’ αυτό διενεργήσαμε εδώ και τέσσερις μήνες διαδικτυακή διαβούλευση με τους συμπολίτες μας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συνδυασμού, γι’ αυτό προχωρήσαμε στην έκδοση ενός – θέλω να πιστεύω – ολοκληρωμένου προγράμματος που επιθυμούμε να φτάσει στα χέρια κάθε ψηφοφόρου για να αξιολογηθεί.

«Δεν θεωρώ την κίνηση μας πολιτική. Τη θεωρώ περισσότερο κοινωνική!»

– Να υποθέσουμε ότι θα ακολουθήσετε την συγκεκριμένη πολιτική και τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου;
– Εννοείται. Κάθε μέρα οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ βρίσκονται στις γειτονιές του Δήμου για να παραδώσουν οι ίδιοι στον κόσμο την πρότασή μας. Να μιλήσουν με τον πολίτη, να αφουγκραστούν την αγωνία του. Ξέρετε, δεν θεωρώ την κίνησή μας πολιτική. Τη θεωρώ περισσότερο κοινωνική. Μην περιμένετε από εμάς μια παραδοσιακή τελική ευθεία προεκλογικής περιόδου που παραπέμπει – επιτρέψτε μου την έκφραση – σε πιο παλαιοκομματικές πρακτικές και μεθόδους.
– Δεν θα σας δούμε στο μπαλκόνι δηλαδή;
– Αν εννοείται κατά πόσο θα υπάρξουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, όχι δεν θα προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Έχουμε προγραμματίσει μια κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή 17 Μαΐου, στο φιλόξενο χώρο του Κτήματος Προμπονά, όπου θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά και το συνδυασμό μας.
– Η πρόσκληση του συνδυασμού σας για την εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής αφορά μόνο υποστηρικτές της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ;
– Φυσικά και όχι. Αφορά κάθε πολίτη του Δήμου Μαραθώνα που αγωνιά για το αύριο της πόλης του, της οικογένειάς του, των παιδιών του. Ακόμη κι αν έχει επιλέξει να ψηφίσει κάποιον άλλο συνδυασμό. Ξέρετε, δεν είμαστε εχθροί επειδή κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής μάχης πραγματοποιούμε διαφορετικές επιλογές. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως μια πολεμική αντιπαράθεση, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν σκέφτεται με αυτόν τον άκρως επικίνδυνο τρόπο. Προσωπικά, λοιπόν, προσκαλώ όποιον πολίτη θέλει να παρακολουθήσει την κεντρική μας εκδήλωση, να ενημερωθεί, να αξιολογήσει και εν τέλει να ψηφίσει όποιον κρίνει ότι μπορεί να βγάλει το Δήμο μας από μια μακρά περίοδο ανυποληψίας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή διοίκηση Δήμου, χωρίς συνεργασία»

– Με αφορμή την τοποθέτησή σας, θα σα υποβάλλω μια ερώτηση που νομίζω ότι απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους: Με δεδομένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη διεξαγωγή των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, ποια είναι η απόφασή σας για την επόμενη μέρα της 26ηςΜαΐου; Θα συνεργαστείτε με κάποιον από τους εκλογικούς σας αντιπάλους;
– Μα δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή διοίκηση Δήμου, χωρίς συνεργασία. Επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εχθροί. Ακόμη κι αν ο κόσμος μας δώσει μια καθαρή νίκη από την πρώτη Κυριακή, πάλι θα πρέπει να υπάρξουν υγιείς συνεργασίες την επομένη των εκλογών. Το «Όλοι μαζί» της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ δεν είναι απλά ένα προεκλογικό σλόγκαν. Είναι ο καθρέφτης της λογικής που πρέπει να διέπει την επόμενη μέρα τη διοίκηση του Δήμου. Αν είναι πάλι να βάζει ο ένας στον άλλον τρικλοποδιές, αν είναι να επιτρέπουμε να στήνονται μαγαζάκια εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, καλύτερα να πάμε όλοι σπίτι μας. Θέλω να πιστεύω ότι τα προβλήματα που βιώνουμε ως Δήμος εδώ και πολλά χρόνια μας έχουν ωριμάσει ως κοινωνία.
– Είστε δηλαδή ανοιχτός σε οποιαδήποτε μορφής συνεργασία με τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών;
– Για μένα υπάρχει μόνο μια κόκκινη γραμμή σε επίπεδο συνεργασιών: Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας μόνο με τους δημοτικούς συμβούλους εκείνους που κατά τη διάρκεια της τελευταίας καταστροφικής πενταετίας αποτέλεσαν την «αυλή» του Ηλία Ψινάκη στη διοίκηση του Δήμου. Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με πρόσωπα που ενώ κάποιοι άνθρωποι δίναμε αγώνα για να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο συγκεκριμένος άνθρωπος από τα κοινά της πόλης μας, εκείνοι αποτέλεσαν τους στυλοβάτες του, τόσο με τη ρητορική τους στα δημοτικά συμβούλια όσο με τις πρακτικές τους, πολλοί από αυτούς ακόμη και μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.
– Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε συγκεκριμένα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιό σας;
– Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή! Δεν υπήρχε περίπτωση οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που συνέβαλαν στην ολοκληρωτική καταστροφή του Δήμου μας, να έβρισκαν μέσω του δικού μας συνδυασμού μια… κερκόπορτα παραμονής τους στα κοινά. Η δική μας πόρτα ήταν κλειστή και το ίδιο θα παραμείνει και την επομένη των εκλογών. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις πρακτικές που ακολούθησαν.
– Θα μας αναφέρετε συγκεκριμένα ονόματα;
– Ειλικρινά, χρειάζεται; Δε νομίζω! Απλά ξεκαθαρίζω τις προσωπικές μου κόκκινες γραμμές. Δεν γίνεται να ισοπεδώνονται τα πάντα για χάρη μιας καρέκλας ή ενός μισθού. Άλλοι μπορεί να το πράττουν. Εγώ όχι! Και νομίζω ότι το απέδειξα τον Ιανουάριο του 2016, με την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή η ηθική μου δεν μου επέτρεπε να συμπορευτώ με τις πρακτικές που στην πορεία άπαντες διαπιστώσαμε ότι προσπαθούσαν να επιβληθούν στη διοίκηση του Δήμου. Ο Δήμος μας χρειάζεται να παλέψει για να βρει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλοι μας – και ως ψηφοφόροι – να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο ποιους συμβούλους θα στείλουμε αυτή τη φορά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο Δήμος Μαραθώνα δεν έχει περιθώρια για πισωγυρίσματα»

– Θεωρείτε ότι όποιος Δήμαρχος κι αν εκλεγεί θα μπορέσει να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος διοίκησης του Ηλία Ψινάκη;
– Αν το πρόβλημα του Δήμου Μαραθώνα περιοριζόταν μόνο στην τελευταία πενταετία, η συζήτηση ίσως ήταν διαφορετική. Επειδή ακούω διαρκώς εδώ και μήνες τη φράση «ποιος έφερε τον Ηλία Ψινάκη», έχετε αναρωτηθεί πραγματικά ποιος τον έφερε στη διοίκηση του Δήμου;
– Το 53% των πολιτών…
– Όχι! Τα τεράστια προβλήματα του τόπου τον έφεραν! Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στραφήκαμε σε μια εναλλακτική λύση ακριβώς επειδή δεν αντέχαμε να ζούμε άλλο σε μια πόλη, όπως αυτή που υπήρχε και πριν το 2014. Θεωρείτε ότι αν η τοπική μας κοινωνία απολάμβανε τις παροχές μιας σύγχρονης, καθαρής και ασφαλούς πόλης, θα στρεφόταν ποτέ σε αλλαγή της διοίκησής της; Γιατί να αλλάζαμε κάτι πετυχημένο;
– Να διαφοροποιήσω την ερώτηση μου λοιπόν: Θεωρείτε τον εαυτό σας έτοιμο να ηγηθεί της προσπάθειας αναγέννησης του Δήμου μας;
– Αν δεν τον θεωρούσα, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα μαζί σας. Το πρόγραμμα του συνδυασμού που έχετε λάβει κι εσείς στα χέρια σας, δεν είναι μια απλή έκθεση ιδεών. Γι’ αυτό και δεν περιορίζεται σε λίγες γραμμές, ή ένα απλό φυλλάδιο. Αποτελεί προϊόν πολύμηνης καταγραφής όχι μόνο των τεράστιων προβλημάτων του Δήμου μας, αλλά κυρίως των λύσεων που έχουμε βρει για να τα αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό και τις παρουσιάζουμε αναλυτικά στους συμπολίτες μας. Να τις διαβάσουν προσεκτικά, να τις αξιολογήσουν και να κρίνουν αν πρέπει να μας εμπιστευτούν να τις υλοποιήσουμε.
– Θέλετε να στείλετε ένα τελευταίο μήνυμα στους πολίτες του Δήμου Μαραθώνα λίγες μέρες πριν τις εκλογές;– Θα σας πω αυτό που επαναλαμβάνω διαρκώς στον εξοργισμένο κάτοικο του Ματιού και του Νέου Βουτζά, τον αγανακτισμένο κάτοικο του Γραμματικού, τον απογοητευμένο κάτοικο του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης: Η απογοήτευση και η οργή αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους, όσων θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δράση του Ψινάκη για να μετατρέψουν το Δήμο σε… μαγαζάκι προσωπικών τους συμφερόντων. Θα ακούσετε πολλά, θα υπάρξουν πολλοί που θα επιχειρήσουν να σας αποτρέψουν ακόμη και από το να πάτε να ψηφίσετε. Αγνοήστε τους! Δώστε την δική σας μάχη για να αποκτήσετε μια πόλη που θα σας σέβεται, ανεξαρτήτως του συνδυασμού που θα επιλέξετε! Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα κάθε συνδυασμού, αξιολογήστε τα πρόσωπα που τον στελεχώνουν, βρείτε εκείνα που πιστεύετε ότι αξίζουν να τα εμπιστευτείτε και πάρτε όποια απόφαση θέλετε. Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος που ως συνδυασμός καταφέραμε να εμπνεύσουμε τόσους πολλούς συμπολίτες μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ως υποψήφιοι σύμβουλοι, και να αγωνιστούν για το αναπτυξιακό σχέδιο που εκπονήσαμε. Ελπίζω να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και στο σύνολο των συμπολιτών μας! Ο Δήμος Μαραθώνα δεν έχει περιθώριο για πισωγυρίσματα!

Κοινοποίησε το άρθρο:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Copyright © zwnews.gr. WEBSOLUTIONS © ZICON