"ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ": ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


 Σε λίγες μόνο μέρες καλούμαστε, ως πολίτες, να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη του τόπου μας και να αποφασίσουμε ποιες και ποιοι θέλουμε να μας εκπροσωπήσουν, ποιες και ποιοι είναι ικανότεροι για να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό όλων μας. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι όμως εξαιρετικές γιατί θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι, η ανάγκη συνεργασιών από την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα Δήμος και να υπάρξει ουσιαστικό έργο.

Κάποιοι εξ ημών επιλέξαμε την προγραμματική σύμπραξη, ως την πιο έντιμη πολιτικά αλλά και ως δημοκρατική πρακτική, παρά το υψηλό πολιτικό της ρίσκο. Έχοντας, μέσω της Δύναμης Πολιτών, εργαστεί τα τελευταία χρόνια στη λογική των διαπαραταξιακών συνεργασιών, θεωρώ αυτές τις εκλογές ως μια πραγματική ευκαιρία ώστε ο Δήμος Μαραθώνα να ξεφύγει από την άβυσσο που έχει περιπέσει, την ανυποληψία και την αδυναμία ανταπόκρισης ακόμα και στα πιο βασικά καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του. Αποτελεί όμως βασική προϋπόθεση κάθε συνεργασίας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η συνύπαρξη ανθρώπων που έχουν τη βούληση και είναι ικανοί να συνεργαστούν για το καλό του τόπου τους. Ανθρώπων που δεν είναι φορείς «τοξικού» πολιτικού λόγου που θα εμφανίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα έχουν γνώση και άποψη για όσα θα αποφασίζουν. Με λίγα λόγια, απαιτείται ικανή ποσότητα επαρκούς ποιότητας δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θέλουν και μπορούν να συνεργαστούν όχι απλώς στα προβλήματα, αλλά κυρίως στις λύσεις. Με την ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ, τη λογική των συνεργασιών δεν την ευχόμαστε – την κάνουμε ΠΡΑΞΗ από την αρχή, όπως ακριβώς ορίζει και το όνομα της παράταξης!

Έπειτα, τέτοιες συνεργασίες χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία, όπως: ένα σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (που σήμερα δεν υπάρχει και αναγκαστικά εφαρμόζεται η σχετική υπουργική απόφαση), διαρκή και ουσιαστική λειτουργία της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης και όχι τυπική όπως μέχρι τώρα γινόταν και βέβαια τη δημόσια δέσμευση όσων ασκούν καθήκοντα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης, ότι θα εφαρμόζουν αυτές τις διαδικασίες. Ο Μαραθώνας έχει απόλυτη ανάγκη από άξιους ανθρώπους  που έχουν τη θέληση και τη γνώση να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του τόπου και όλων των ανθρώπων του, να συνεργαστούν για κοινούς σκοπούς και ας έχουν διαφορετικές αφετηρίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι χώρος για δημόσιες σχέσεις, δεν είναι ούτε καφενείο, ούτε μαυσωλείο, αλλά χώρος δημοκρατικού διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Ο Δήμαρχος από το νόμο είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.H ποιότητα, το ενδιαφέρον και η ικανότητα των δημοτικών συμβούλων είναι τα συστατικά στοιχεία για δημοκρατικές συνεργασίες με γνώμονα το καλό του τόπου. Ας μου επιτραπεί εδώ ότι δυστυχώς το απερχόμενο συμβούλιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν είχε αρκετούς που συνδύαζαν αυτά τα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ως ουσιαστικό και πραγματικό αντίβαρο προς τον κακό, απερχόμενο Δήμαρχο. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ας ασκήσουμε τα εκλογικά μας καθήκοντα ως δημοκρατικά σκεπτόμενοι πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν την προκοπή του, τίμια και καθαρά. Η ευθύνη είναι μόνο δική μας.

Νίκος Ζολοταριώφ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα
με την ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ του Στέργιου Τσίρκα.

*Ο Νίκος Ζολοταριώφ έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη & Δημόσια Διοίκηση (ΕΚΠΑ) και Πολιτική Θεωρία (Έσσεξ, Η.Β.) και έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και ως υπάλληλος στη Διεύθυνση Εσόδων & Περιουσίας του Δήμου Διονύσου. Σήμερα είναι Προϊστάμενος του Ιδιαίτερου Γραφείου του ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Κοινοποίησε το άρθρο:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Copyright © zwnews.gr. WEBSOLUTIONS © ZICON