Ροή Ειδήσεων

ΣYMMAXIA:Πυρασφάλεια και δασοπροστασία


Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Νίκος Ζουμπουρλής, γράφει για την προστασία του Δήμου Μαραθώνος και των κατοίκων του απέναντι σε κάθε είδους πυρκαγιές.
Η πυρασφάλεια και η δασοπροστασία, αποτελούν βασικό κομμάτι οποιουδήποτε σχεδίου Πολιτικής Προστασίας ενός Δήμου και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα κάθε τοπικής αρχής που οφείλει να θέτει την ασφάλεια των πολιτών της ως πρωταρχική μέριμνά της.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τον όρο «πυρασφάλεια» δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στον κίνδυνο που προκαλούν δασικές πυρκαγιές, αλλά σε όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από πάσης φύσεως πυρκαγιές, σε εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές κλπ.
Δυστυχώς, στη χώρα μας οι αρνητικοί παράγοντες που συμβάλλουν εδώ και χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών είναι πολλοί: Ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, μειωμένοι πόροι χρηματοδότησης.
Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αποτέλεσμα; Εκατομμύρια είναι καμένα στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων. Εκατοντάδες κατεστραμμένες κατοικίες και περιουσίες. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι καταγεγραμμένες ζημιές στη φυτική, ζωική και βιοτεχνική παραγωγή. Και το πιο τραγικό είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδων συμπολιτών μας και πυροσβεστών.
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε, πως τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η περιουσία των πολιτών και η ανθρώπινη ζωή, παραμένουν απροστάτευτα.
Σε μία εποχή λοιπόν που υπάρχει βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη, με μεγάλη διεύρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επιλέγεται το Πυροσβεστικό Σώμα να παραμένει πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Όσες φορές κι αν συζητήσουμε για το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, θα αναδεικνύουμε διαρκώς τη σημασία του όρου «πρόληψη»: Ακόμη και σε μια πολυκατοικία ή σε ένα χώρο συνάθροισης κοινού, όπως είναι ένας κινηματογράφος ή ένας χώρος άθλησης, η πρόληψη των πυρκαγιών και η προετοιμασία αντιμετώπισης είναι αναγκαία. Πόσο μάλλον, σε μια περίπτωση εκδήλωσης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.
Δυστυχώς, τόσο στο Δήμο μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα η προετοιμασία για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου είναι ανεπαρκή και οφείλεται:
 1. Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
 2. Την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού.
 3. Στην ανεπάρκεια προσωπικού των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
 4. Την ελλιπή εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και την έλλειψη εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του πληθυσμού, κ.ά.
 5. Η δασοπροστασία αποτελεί βασικό αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο.
 6. Ο περιορισμός της δασοπροστασίας μόνο ως αντιπυρική προστασία ή ακόμη χειρότερο ως δασοπυρόσβεση, δηλαδή μόνο ως καταστολή των δασικών πυρκαγιών, είναι αντιεπιστημονικός. Η προστασία του αστικού ιστού των πόλεων των δασικών οικοσυστημάτων, ευρύτερα του περιβάλλοντος, αποτελεί βασική ανάγκη. Πώς μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση;
Α. Με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και ιδιαίτερα:
 1. Τη συγκέντρωση πληροφοριών για τη περιοχή αντιπυρικής προστασίας, δηλαδή για το σύνολο των μεταβλητών του δάσους ή της δασικής περιοχής που είναι σημαντικές για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.
 2. Τη λήψη μέτρων και την εκτέλεση έργων πρόληψης/ μείωσης του κινδύνου πυρκαγιάς και αποτροπής ενδεχόμενης πυρκαγιάς (μέτρα προ-κατασταλτικά).
 3. Την ενσωμάτωση παραμέτρων αντιπυρικής προστασίας στη διαχείριση των δασών. Βελτίωση, δηλαδή, της ικανότητας αντίστασης του δάσους απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς μέσα από διαδικασίας διαχείρισης του δάσους (εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων και υλοτομικές επεμβάσεις).
 4. Την καταγραφή αναγκών και διατιθέμενων μέσων καταστολής μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή.
 5. Την οργάνωση ομάδων καταστολής δασικής πυρκαγιάς.
 6. Την κατάρτιση αντιπυρικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και σχεδίου συντονισμού δράσης μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων στη αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς
Β. Με την καταστολή δασικών πυρκαγιών και ιδιαίτερα:
 1. Την επιφυλακή, τον έγκαιρο εντοπισμό και την αναγγελία πυρκαγιάς.
 2. Την κινητοποίηση, τον συντονισμό και την καθοδήγηση των δυνάμεων καταστολής.
 3. Την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς και των αποτελεσμάτων κατάσβεσης.
Γ. Με την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων και ιδιαίτερα:
 1. Την οριοθέτηση και περιγραφή της καμένης έκτασης.
 2. Την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας.
 3. Την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης της βλάστησης που καταστράφηκε.
Απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Μαραθώνος:
 1. Αποξήλωση χόρτων κλαδιών
 2. Καθαρισμός ιδιωτικών & Δημοτικών οικοπέδων
 3. Όχι απορρίμματα στους δρόμους έξω από τους κάδους των απορριμμάτων
 4. Καθαρισμός Χάραξη & διάνοιξη αγροτικών – δασικών δρόμων.
 5. Αντιπυρικές ζώνες.
 6. Συχνός έλεγχος για καλή λειτουργία υδροστομίων (πυροσβεστικών κρουνών).
 7. Δεξαμενές στις δασικές εκτάσεις
 8. Ιδιωτικές δεξαμενές εντός των οικιών.
 9. Εκπαίδευση άμαχου πληθυσμού.
 10. Πλάνο αντίδρασης των πολιτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
 11. Σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον – εξοχή και τη θάλασσα.
* Ο Νίκος Ζουμπουρλής είναι Απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Πυρονόμος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης και στέλεχος της ομάδας εκπόνησης του οργανωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για τον Δήμο Μαραθώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.