Ροή Ειδήσεων

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ;Οι Εβραίοι όπως είναι γνωστό περίμεναν την έλευση ενός Μεσσία-Σωτήρα που θα έσωζε τον εβραϊκό λαό. Η αντίληψη αυτή για την έλευση ενός μεσσία επεκτάθηκε και στην πολιτική ζωή. Αναμένουμε και σήμερα ένα τέτοιο πρόσωπο, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, που θα λυτρώσει το λαό ή το έθνος από τα προβλήματά του.
Η εμφάνιση του μεσσιανισμού συνδέεται με την ολοένα ενισχυόμενη τάση των πολιτών να μη συμμετέχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες αφού σταδιακά έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στη δυνατότητά τους να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Οι πολίτες απογοητευμένοι από τη διαιώνιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, τείνουν να υιοθετούν μια μοιρολατρική στάση απέναντι στην πραγματικότητα που τους καθιστά παθητικούς και πειθήνιους δέκτες κάθε νέας εξέλιξης.  Η αυταπάτη για την παρουσία κάποιου μεσσία οφείλεται και στη νωθρότητα, τη ραθυμία και αβουλία των πολιτών. Λείπει ο ζήλος, η δυναμικότητα και αποφασιστικότητα συμμετοχής στα κοινά. Επιδεικνύεται μια μορφή περιφρόνησης και αδιαφορίας γι’ αυτά, γεγονός που εκπηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης στις δικές τους δυνάμεις και ικανότητες. Αυτά οδηγούν στο συμβιβασμό και την ενδοτικότητα, καθώς και στην ελπίδα της έλευσης ενός μεσσία που θα μεταβάλλει τα δεδομένα.
Η στάση αυτή των πολιτών επιδρά πολύ αρνητικά στη ζωή τους αλλά και στον τόπο που κατοικούν. Με την μοιρολατρία και παθητικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα πολιτικά δρώμενα περιμένοντας τον μεσσία να τους σώσει, υποβιβάζεται η αυτονομία τους και η αξία τους ως ελευθέρων και αυτεξούσιων όντων. Χάνεται η πίστη τους στο πολιτικό σύστημα και οδηγούνται στην παθητικότητα. Δημιουργούνται δύσκαμπτες συνειδήσεις, αφού στηρίζονται σε ιδεοληψίες, περί έξωθεν σωτηρίας που ναρκοθετούν τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ των πολιτών. Περιστέλλεται η διάθεση συμμετοχής στα κοινά. Γίνεται αποδεκτή και ανεκτή η λειτουργία της πολιτικής που εκχωρεί στην πολιτική ηγεσία το δικαίωμα να ζει «για το λαό», «εν ονόματι του λαού» και όχι «με το λαό». Μαζοποιεί τους πολίτες και τους καθιστά ευάλωτους στη συνθηματολογία, στον κενό λόγο στη δημιουργία αυταρχικών και προσωποπαγών κομμάτων και αυτοδιοικητών συνδυασμών.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι ο μεσσιανισμός είναι ιδιαίτερα βλαβερός και επικίνδυνος. Μεσσίες στις μέρες μας δεν υπάρχουν. Δημιουργούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στον τόπο μας το ζήσαμε σε όλο του το μεγαλείο. Περίμεναν οι πολίτες την αναβάθμιση και την πρόοδο, αντ’ αυτής όμως γνώρισαν την παρακμή και την πλήρη στασιμότητα, αλλά και την καταστροφή. Διεπίστωσαν ότι δεν είναι χρυσός ο,τι λάμπει.
Καιρός είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Να εμπιστευτούμε αυτούς που ξέρουμε, αυτούς που γνωρίζουμε και που έχουν δοκιμαστεί και έχουν δώσει δείγματα γραφής. Στους ανθρώπους βέβαια που πιστεύουμε ότι θα αγωνιστούν και θα δουλέψουν για τον τόπο μας. Εκείνους που έχουν όραμα και μεράκι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δε φτάνει μόνο ο καλός ηγέτης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν. Δυστυχώς στο θέμα αυτό οι αξιολογήσεις δεν είναι οι ενδεδειγμένες.
Επιλέγονται δυστυχώς πρόσωπα όχι με βάσει τις δυνατότητες και γνώσεις τους, αλλά με βάση τον αριθμό ψήφων που θα παρέξουν στο κόμμα ή το συνδυασμό.
Παράλληλα με όλα αυτά σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό μπορούν να διαδραματίσουν και οι πολίτες. Να συμμετέχουν στα κοινά εφόσον μπορούν και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς ιδιοτέλεια. Να λειτουργούν με κριτικό πνεύμα και όχι με το συναίσθημα. Να συνειδητοποιήσουν ότι η ευθύνη για την βελτίωση της πολιτικής κατάστασης είναι και δική τους. Είναι γνωστό ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία τα καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη συλλογική προσπάθεια. Είναι υποχρεωμένος ο καθένας μας να είναι ενεργός πολίτης και να ενδιαφέρεται για τα θέματα που αφορούν τη χώρα, τον τόπο του. Μπορούμε όλοι να προσφέρουμε αρκεί να το θέλουμε.
Το καλό πολιτικό κλίμα, κατά την προεκλογική περίοδο μπορεί να συμβάλλει πολύ θετικά στη σωστή επιλογή των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν. Το άτομο που ενεργεί με νηφαλιότητα, λειτουργεί με το μυαλό και δεν παρασύρεται σε εσφαλμένες επιλογές. Εξάλλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι εκλεγούν είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, να συνεργαστούν για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, εάν έχουν προηγηθεί προεκλογικά ακρότητες. Το ήπιο κλίμα αφήνει ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας.
Ολοκληρώνοντας μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες, από προβεβλημένα και λαμπερά πρόσωπα. Υπάρχουν ανάμεσά μας πρόσωπα που μπορούν και έχουν τις προϋποθέσεις να μας εκπροσωπήσουν επάξια

Πασχάλης Πούλος
Σύμβουλος έκδοσης Εφημερίδας ΖΩ
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.