Ροή Ειδήσεων

Έκτακτο: Ποινικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούςΠοινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 100 νεκρούς, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ύστερα από προκαταρκτική εξέταση επτά μηνών.

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης αλλά και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής.
Το ίδιο ισχύει και για τον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης
Οι διώξεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος και αφορούν σε: 
  • Εμπρησμό από αμέλεια
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως
  • Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
  • Μία στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
  • Μια στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
  • Μια δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
  • Μια δικογραφία για αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
  • Μια δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
  • Δικογραφία που παραμένει ανοιχτή είναι αυτή που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Οι διώξεις για τη φονική πυρκαγιά που ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στρέφονται μεταξύ άλλων κατά του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής καθώς και κατά της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
Απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα
Αντίθετα οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων- εγκαυματιών. Οι τέσσερις για τους οποίους εκδόθηκε η απαλλακτική διάταξη είναι οι: Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία,ο πρωην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.
Για τα εν λόγω αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές ως 5 χρόνια φυλάκισης που όμως υπό εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να φθάσουν ως και τα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς τους και με βάση τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και άλλων εντόπισαν ποινικές ευθύνες πριν το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.
«Απόλυτη ασυνεννοησίακατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος»: αυτό είναι το «δια ταύτα» των εισαγγελέων και για τους λόγους αυτούς επιρρίπτουν ευθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η υπόθεση πλέον περνά στα «χέρια» ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος.
Παράλληλα παραμένουν ανοικτές ακόμη 6 δικογραφίες για την τραγωδία στο Μάτι και ειδικότερα:
Επίσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.
Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.


Πηγή:cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.