Ροή Ειδήσεων

Δ. Σταύρου : Μεγάλο στοίχημα για την Αττική η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων(Άρθρο του Δ. Σταύρου, υπ. Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής με την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού)
Οι διαθέσιμοι χώροι για ΧΥΤΑ στην Αττική έχουν εξαντληθεί. Για να μη φτάσουμε σε τραγικά αδιέξοδα, είναι επείγον η επόμενη περιφερειακή διοίκηση να συνεργαστεί με όλους τους φορείς προκειμένου να αποκτήσουμε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και τις νέες τεχνολογίες θα μας προσφέρουν λύσεις και ταυτόχρονα θα ανταμείβουν τους δημότες που ανακυκλώνουν.
Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες η διαλογή ξεκινάει από το σπίτι διότι κάθε σκουπίδι έχει την αξία του. Από κάθε κάδο διαφορετικού χρώματος που υπάρχει στην πολυκατοικία ή τη γειτονιά  ο πολίτης κερδίζει χρήματα, ενώ τα οργανικά υπολείμματα συχνά κομποστοποιούνται, δηλαδή γίνονται λίπασμα, από τον ίδιο. Τα εργοστάσια θερμικής κατεργασίας και παραγωγής ενέργειας που υποδέχονται τα μη ανακυκλούμενα απορρίμματα πολλές φορές βρίσκονται μέσα στην πόλη την οποία κοσμούν με την αρχιτεκτονική τους και με την καθαριότητά τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι προηγμένες χώρες εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια με όλους τους τρόπους.
Όμως, αξίζει να θυμηθούμε ότι το έργο του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού ως προς τη Διαχείριση των Απορριμμάτων περιλάμβανε την ολοκλήρωση της Α' φάσης του διαγωνισμού για 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Άνω Λιόσια, αλλά και την αποκατάσταση των Ανεξέλεγκτων Χωματερών σε Βαρνάβα, Κάλαμο, Γραμματικό, Αυλώνα, Μέθανα, Αγκίστρι, Σπέτσες, Ύδρα, Σαλαμίνα, με σύγχρονες μεθόδους, κάλυψη και δενδροφύτευση.
Είναι καιρός να δούμε τη διαχείριση των απορριμμάτων πέρα από τις πολιτικές διενέξεις μας. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την Αττική είναι να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε επιτέλους τα απορρίμματά μας με κατασκευή σύγχρονων μονάδων και με υποδομές για ανακύκλωση του μεγαλύτερου όγκου όπως το κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.


«Πεταμένα Λεφτά» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του την ταφή των απορριμμάτων ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Γ. Σγουρού, Δημήτρης Σταύρου, επισημαίνοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σκουπίδια αποτελούν «Κρυμμένο Θησαυρό» και ότι η ύπαρξη ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στον 21ο αιώνα είναι απολύτως ξεπερασμένη. Θάβουμε το 82% των σκουπιδιών μας και ανακυκλώνουμε μόνο το 17%, όταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ταφή τείνει να είναι μηδενική, με τη Δανία θάβει το 1% των απορριμμάτων της, τη Γερμανία το 1%, τη Φινλανδία το 3%, την Αυστρία το 3% και την Εσθονία το 5%.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Δ. Σταύρου, τα εργαλεία για την ανακύκλωση των σκουπιδιών δεν εξαντλούνται στα Κέντρα Ανακύκλωσης που βλέπουμε σε μερικές πλατείες και σούπερμάρκετ. Για παράδειγμα, οι νέες τεχνολογίες μπορούν  να μας προσφέρουν λογισμικά που θα υπολογίζουν την  ποσότητα των ανακυκλούμενων απορριμμάτων ανά κάδο και ανά νοικοκυριό ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους πολίτες μέσω των κινητών τηλεφώνων τους για την πρόοδο που πετυχαίνουν στην ανακύκλωση – άρα και για την ανταμοιβή τους.
Τονίζει ότι το θέμα είναι ποιος θα τα χειρίζεται όλα αυτά απαντώντας ότι η πρακτική έχει αποδείξει πως οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των τεχνολογιών, άρα πρέπει να τις εμπιστευθούμε.

Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι το 2014, με την πρόοδο που είχε σημειωθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, η Αττική είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες στηρίζονταν στις Συμπράξεις Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Όμως από τότε οι σχετικοί διαγωνισμοί ακυρώθηκαν και πλέον βρισκόμαστε υπό την απειλή της εξάντλησης των λίγων, πλέον, διαθέσιμων χώρων ταφής !

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.