Ροή Ειδήσεων

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ :«Αποκατάσταση πληγέντων από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική»


Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 22/2/2019
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  1. τον Υπουργό Εσωτερικών,
            2. τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
            3. τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,
            4. τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αποκατάσταση πληγέντων από την φονική πυρκαγιά  στην Ανατολική Αττική»

Επτά ολόκληρους μήνες μετά την φονική πυρκαγιά  στο Μάτι και στον Ν. Βουτζά, η κυβερνητική αβελτηρία και ανικανότητα εξακολουθεί να καταταλαιπωρεί τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Άστοχες επιλογές, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις συνθέτουν μια  εικόνα εγκατάλειψης και ανικανότητας, που προκαλεί στους πληγέντες δικαιολογημένη  αγανάκτηση. Από την πλειάδα καταγγελιών των κατοίκων, προκύπτουν χαρακτηριστικά τα εξής:

·         Υπάρχουν ακόμα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα/«κόκκινα», αλλά δεν έχουν κατεδαφιστεί. Μετά τις πρώτες κατεδαφίσεις -προφανώς «για τα μάτια του κόσμου»-, η όποια ισχνή προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.
·         Η αποκομιδή αμιάντου, που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι σχετικές εργασίες φαίνεται να έχουν παύσει για άγνωστο λόγο.
·         Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ από τα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών, με αποτέλεσμα την αδυναμία λήψεως του επιδόματος περιβάλλοντος χώρου, παρά την νομοθετική του εξαγγελία, που παραμένει «στα χαρτιά».
·         Σε ό,τι αφορά την παράταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατικής φύσεως, λόγω αδυναμίας συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ Πολεοδομιών και ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η διασφάλισή της για τους ιδιοκτήτες.

·         Εκκρεμεί η οριοθέτηση και κατ’ επέκταση η διευθέτηση των ρεμάτων, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται μόνον προσωρινά μέτρα (όπως τα κορμοφράγματα), όχι όμως και τα επιβεβλημένα οριστικά αποτρεπτικά και προστατευτικά μέτρα.
·         Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί λυσιτελώς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η νομική προστασία πραγματικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν με την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση της Πολιτείας χωρίς δόλια ενέργεια των διοικουμένων, κατά παράβαση της αρχής της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης (πρβλ. ΣτΕ Ολ. 1858/2015), ενώ δεν έχει επιτευχθεί εναρμόνιση με το θεσμικό πλαίσιο των πολεοδομικών τακτοποιήσεων (ν. 4178/2013 & 4495/2017).
·         Η κυβερνητική επιλογή για την εμπλοκή της δασικής υπηρεσίας στην διαδικασία έκδοσης αδειών επισκευών, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υφίσταται νόμιμη άδεια ή έχει γίνει η πολεοδομική τακτοποίηση (ν. 4178/2013 & 4495/2017), έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο στην επισκευή των πληγεισών κατοικιών, όσο και στην χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής (καθώς καταγγέλλεται ότι ακόμη στο 50% των περιπτώσεων δεν έχει χορηγηθεί).

Επειδή είναι αδιανόητο, με ευθύνη της Κυβέρνησης, να εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των μαρτυρικών περιοχών που έχασαν οικεία τους πρόσωπα και είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να καταστρέφονται, ερωτάσθε:

·         Πότε θα ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα/«κόκκινα» και γιατί έχουν «παγώσει» οι σχετικές εργασίες;
·         Πότε θα ολοκληρωθεί η αποκομιδή αμιάντου, και γιατί δεν προχωρούν οι σχετικές εργασίες; 
·         Πότε θα εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ για την λήψη του επιδόματος περιβάλλοντος χώρου από τους δικαιούχους;
·         Θα μεριμνήσετε για την έκδοση εγκυκλίου προς τις Δ.Ο.Υ., ώστε για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ να αρκούν οι σχετικές εκθέσεις αυτοψίας, χωρίς να προσαπαιτείται Δελτίο Επανελέγχου;
·         Πότε θα ολοκληρωθεί η επιβεβλημένη οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, και πότε θα ληφθούν οριστικά αποτρεπτικά και προστατευτικά μέτρα;
·         Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ζέον ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων;
·         Προτίθεστε να απεμπλέξετε την δασική υπηρεσία από την διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών, τουλάχιστον στις περιπτώσεις όπου υπάρχει προηγούμενη οικοδομική άδεια, ή πολεοδομική τακτοποίηση του ακινήτου (ν. 4178/2013, ν. 4495/2017);

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.