Ροή Ειδήσεων

Υδατοσφαίριση και κολυμβητήριο Νέας Μάκρης


Ο υποψήφιος σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, παλαίμαχος πολίστας και επί σειρά ετών παράγοντας ναυταθλητικών σωματείων, Χάρης Μαγκιώρης, γράφει για το κολυμβητήριο Νέας Μάκρης
Η λειτουργία μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων δημιουργεί αναμφισβήτητα μεγαλύτερα κόστη συντήρησης και αναγκαιότητα ύπαρξης εσόδων, σε σχέση – για παράδειγμα – με μια πισίνα 25 μέτρων. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης αθλημάτων που δεν μπορούν να στεγαστούν σε μικρότερα κολυμβητήρια με αιχμή του δόρατος την υδατοσφαίριση, το άθλημα που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, λόγω των μεγάλων διεθνών επιτυχιών που έχει να επιδείξει – τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του κολυμβητηρίου της Νέας Μάκρης – και αναφέρομαι στο πολύ μικρό διάστημα που παρέμενε ανοιχτό – πάντα είχα την απορία γιατί οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν από την πρώτη μέρα να συμπεριλάβουν το πόλο στα προγράμματά τους. Γιατί ποτέ δεν δημιουργήθηκε ένας σύλλογος και μια ακαδημία υδατοσφαίρισης να προσελκύσει δεκάδες νέους και νέες της πόλης μας στις τάξεις του…
Με την εμπειρία μου ως αθλητής πόλο, αλλά και ως παράγοντας ναυταθλητικών σωματείων που καλλιεργούν το συγκεκριμένο άθλημα, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
  1. Τα ομαδικά αθλήματα – όπως και η υδατοσφαίριση – εμπνέουν περισσότερο τα μικρά παιδιά (αγόρια και κορίτσια) να έρθουν κοντά στο χώρο του αθλητισμού. Η ένταξή τους σε μια ομάδα αποτελεί τεράστιο κίνητρο και τους εμπνέει με αυτοπεποίθηση στο ξεκίνημα της γνωριμίας τους με τον μαγικό κόσμο των σπορ.
  2. Λόγω της έλλειψης κολυμβητηρίων ολυμπιακών διαστάσεων ανά την επικράτεια, η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας πόλο που θα μπορέσει να αναρριχηθεί στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες της χώρας είναι πολύ πιο προσιτή σε σχέση με άλλα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ), όπου μια αντίστοιχη προσπάθεια απαιτεί δαπάνη περισσότερων χρημάτων.
  3. Η εκπροσώπηση μιας πόλης σε εθνικές κατηγορίες μέσω μιας ομάδας πόλο, συνοδεύεται από παράπλευρα οφέλη για την τοπική της οικονομία, καθώς αυξάνει τον αριθμό επισκεπτών μιας περιοχής.
  4. Η ανάπτυξη του πόλο σε ένα κολυμβητήριο συνοδεύεται από διοργανώσεις τουρνουά που προσελκύουν επιπλέον επισκέπτες στην πόλη, αλλά και από φιλοξενία ξένων συλλόγων για προετοιμασία που περικλείει αύξηση των εσόδων για την εγκατάσταση.
Η ανάπτυξη της υδατοσφαίρισης πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες αναγέννησης του κολυμβητηρίου μας και περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα αθλητισμού της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.
Επιπλέον ως γονιός που διαθέτει δύο γιους πολίστες (οι οποίοι βρίσκονται εδώ και είκοσι χρόνια στις πισίνες) οφείλω να καταγράψω και την ακόλουθη εμπειρία:
Η υδατοσφαίριση αποτελεί μια από τις καλύτερες μορφές σωματικής άσκησης. Βάσει επιστημονικών ερευνών (αλλά και με τη βιωματική εμπειρία που έζησα ως αθλητής και πατέρας), ανεβάζει την ψυχολογική διάθεση και τη λίμπιντο κάθε αθλητή ή αθλήτριας, τον βοηθά να αποκτήσει αυξημένες αθλητικές ικανότητες, όπως αντοχή, μέγιστη δύναμη, έκρηξη, αντίληψη, οξυδέρκεια, γρήγορα αντανακλαστικά, γυμνασμένο σώμα, προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος και υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό του.
Το πόλο είναι «παιχνίδι», το πόλο είναι «διασκέδαση», το πόλο είναι «σχολείο», το πόλο είναι «ζωή». Και μέσα από τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ του Σπύρου Λιβαθινού επιχειρούμε να δώσουμε ζωή σε κάθε απενεργοποιημένο κύτταρο του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.