Ροή Ειδήσεων

O προεκλογικός πυρετός «επί θύραις»

Το 2019 είναι το έτος των εκλογών σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προεκλογικές διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει  στο Δήμο μας.

Σιγά-σιγά αρχίζουν να εκδηλώνονται οι πρώτες υποψηφιότητες και αναμένονται να εκδηλωθούν και άλλες πολλές. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση του κάθε πολίτη, αφού εμπιστεύεται την τύχη του τόπου του, σε πρόσωπα που θα τον εκπροσωπήσουν, θα ενεργούν και θα αποφασίζουν γι’ αυτόν και ερήμην αυτού. Για το λόγο αυτό να επενδύει σε άτομα με ηθικό υπόβαθρο και ευσυνειδησία, που προτάσσουν το «εμείς», που συμπεριφέρονται αλληλέγγυα με τους συμπολίτες, ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για την ορθότερη επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και αντικαθιστούν το στείρο ανταγωνισμό με την συνεργασία και την άμιλλα. Να επιλέξουμε ανθρώπους που έχουν δώσει δείγματα γραφής, άτομα καταξιωμένα εγνωσμένης αξίας με πνευματικό υπόβαθρο και μεγάλη κοινωνική προσφορά. Έχουμε ανάγκη από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, τεχνίτες, εμπόρους αλλά και ανθρώπους του μόχθου.
            Υπάρχει όμως μία απροθυμία εκ μέρους των πετυχημένων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα κοινά, όπως το έχει επισημάνει εδώ και δυόμιση περίπου χιλιάδες χρόνια  και ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων. Και αυτό γιατί τα κίνητρα ενασχόλησης με την πολιτική δεν είναι πάντα αγαθά και ανιδιοτελή. Πολλοί ορέγονται την εξουσία από ιδιοτέλεια και προσβλέπουν στα χρήματα και τη δόξα. Ο φιλοχρήματος  πολιτικός προτάσσει πάντα το δικό του συμφέρον και αδιαφορεί για την ευημερία των πολλών, τους οποίους είναι ταγμένος να υπηρετεί. Η ιδιοτέλεια δεν του επιτρέπει  να ασκεί ορθά τα καθήκοντά του. Η άσκηση της εξουσίας χωρίς συναίνεση, ανθρωπιά και ευαισθησία, καθίσταται ιδιαίτερα  επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτόν τον ίδιο που την ασκεί.
            Παρά το δυσμενές αυτό κλίμα υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων με αρχές και ιδανικά που το διακινδυνεύουν και ασχολούνται με τα κοινά, διακατεχόμενοι από τη σφοδρή επιθυμία να προσφέρουν στον τόπο τους και γενικότερα στην κοινωνία, εν γνώσει τους, ότι θα ταλαιπωρηθούν  και θα κατηγορηθούν ακόμη ότι ασκούν το λειτούργημά τους προς ίδιο όφελος. Έχουμε τέτοια παραδείγματα ανθρώπων που «εν τη εκτελέσει του καθήκοντός τους» κατηγορήθηκαν με ανυπόστατες κατηγορίες, που ευτυχώς η δικαιοσύνη αποκατέστησε την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Όταν ο ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά και επείγοντα θέματα, που δεν επιδέχονται αναβολή, ενδέχεται να κάνει και παρατυπίες (απευθείας αναθέσεις για παράδειγμα) που εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όχι τον εαυτό του ή συγγενείς του. Στην περίπτωση  αυτή είναι απαράδεκτο να μιλάμε για κλέφτες και «μιζαδόρους». Όποιος δεν ενεργεί με δόλο, κατά κανόνα δεν καταδικάζεται.
            Στον τόπο μας και ειδικότερα στο Δήμο μας ασκείται έντονη κριτική σε οτιδήποτε παλαιό, τις περισσότερες φορές ανεύθυνα και αδικαιολόγητα. Η καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη, γιατί συμβάλλει στην πρόοδο και την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής  του τόπου και των συμπολιτών μας. Όλοι οι παλαιοί που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά δεν είναι κατ’ ανάγκη κακοί. Υπάρχουν άνθρωποι που προσέφεραν πολλά, άλλοι λιγότερα και άλλοι καθόλου. Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα και να μην απορρίπτουμε όλους συλλήβδην τους παλαιούς. Η παρουσία νέων ανθρώπων είναι απολύτως αναγκαία, αλλά σε συνδυασμό με το παλαιό καλό που έχει τη γνώση και την εμπειρία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θέματα και τα προβλήματα του διευρυμένου Δήμου είναι πολλά και σοβαρά. Η ευθύνη του Δημάρχου, Αντιδημάρχου και κάθε αιρετού είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να στηρίζεται μόνο στους συμβούλους  αλλά πρέπει να έχει και προσωπική αντίληψη των θεμάτων του Δήμου του. Επίσης θα ήθελα να προτείνω ορισμένα άτομα που ασκούν εποικοδομητική κριτική και διατυπώνουν καλές θέσεις, να μην αρκούνται μόνο σε επισημάνσεις και υποδείξεις αλλά συμμετέχοντας ενεργά ως υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές να κάνουν πράξη τις ιδέες και τα οράματά τους.
            Όλοι αυτοί που ρυθμίζουν τη ζωή μας και μας εκπροσωπούν στην αυτοδιοίκηση, στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν εκλεγεί από εμάς τους απλούς πολίτες. Δεν νοείται από τη μία να τους ψηφίζουμε και από την άλλη να διατυπώνουμε παράπονα και κατηγορίες σε βάρος αυτών που επιλέξαμε. Εάν θα έχουμε Κυβέρνηση ή Δημοτική Αρχή καλή ή κακή είναι δική μας ευθύνη, γιατί εμείς τους εμπιστευθήκαμε τις τύχες μας. Η δικαιολογία δεν ήξερα, έκανα λάθος και άλλα πολλά τέτοια δεν μας απαλλάσσουν και πιο πολύ μάλιστα όταν τα λάθη αυτά είναι επαναλαμβανόμενα. Η καλή ή κακή πορεία του τόπου και της χώρας εξαρτάται εν πολλοίς και από εμάς τους ίδιους, από τις σωστές ή λαθεμένες επιλογές μας. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει τους πολιτικούς. Έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, γιατί άλλα λένε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνουν όταν καταλαμβάνουν την εξουσία. Αποδεικνύονται τις περισσότερες φορές κατώτεροι των περιστάσεων. Μας δίνεται η ευκαιρία τώρα να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.


Πασχάλης Πούλος
Φιλόλογος
Σύμβουλος Έκδοσης Εφημερίδας ΖΩ 
           

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.