Ροή Ειδήσεων

Απάντηση του Στέργιου Τσίρκα στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη


Από: Στέργιος Τσίρκας, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Μαραθώνος

Προς: κ. Χρήστο Σπίρτζη, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Μαραθώνας 8/1/2019

Θέμα: Απάντηση στο ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Υπουργείου της 28/12/2018

Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζοντας την απάντησή σας στην από 28/12/2018 ανοικτής επιστολής της ΣΕΚΜΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής), ΘΕΣΜΙΚΑ περίμενα την αντίδραση του Δήμου μας, στον οποίο τυγχάνει να είμαι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Καθότι ο Δήμος μέσω του Δημάρχου του ουδέποτε αντέδρασε στην αλληλογραφία μεταξύ εσάς και της ΣΕΚΜΑ παίρνοντας θέση σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί την περιοχή μας και τους δημότες μας, σήμερα θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω μια απάντηση και να θέσω και κάποια ερωτήματα στην ψυχρή τεχνοκρατική απάντηση του υπουργείου σας, ύστερα μάλιστα από τις τόσες συχνές παρουσιάσεις σας συζητώντας και περιδιαβαίνοντας τους χώρους των κατεστραμμένων περιοχών από την φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου του 2018. 
Θα έχετε λοιπόν αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι των οποίων οι περιουσίες τους έχουν χαθεί, οι άνθρωποι που θρηνούν φίλους και γνωστούς που κάηκαν, οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι χάνοντας ολόκληρη την προηγούμενή τους ζωή και ζώντας με τις αναμνήσεις, σας έχουν αντιμετωπίσει με ΗΘΟΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΣΕΒΑΣΜΟ με όλα αυτά που παραπάνω ανέφερα μετά από έξι μήνες από την φονική πυρκαγιά. Να είστε δε σίγουρος ότι και στο μέλλον θα έχετε την ίδια αντιμετώπιση.. 
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην συντριπτική πλειοψηφία οι κατοικίες των κατοίκων που κάηκαν ήταν η πρώτη και μοναδική κατοικία τους. Η φωτιά μπορεί να έσβησε την αποφράδα εκείνη ημέρα αλλά η φλόγα καίει ακόμα μέσα στις καρδιές αυτών των ανθρώπων, καίει μέσα στις καρδιές των μικρών παιδιών που έζησαν αυτή την φρίκη, καίει σ’ όλους αυτούς που είδαν κοντινά τους πρόσωπα συγγενών, φίλων και γνωστών να χάνονται μέσα σε λίγη ώρα, καίει σ’ όλους αυτούς που είδαν και την τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή που συνέβη. Το αντιλαμβάνεστε και το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. 
Το μόνο που τους έχει απομείνει πλέον είναι η γρήγορη αποκατάσταση και υλοποίηση των όσων προφορικά έχετε υποσχεθεί και δεσμευθεί εσείς προσωπικά όσο και ο κος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την περιοχή και συνομίλησε μαζί τους.
Θέλω να πιστεύω ότι η έκφρασή σας στην επιστολή - απάντηση προς την ΣΕΚΜΑ , «……...εκβιαστικές τακτικές συμφερόντων που δεν επιθυμούν κανόνες………» ήταν ατυχής και δεν συνάδει με το ήθος σας. Η επιστολή που λάβατε από την ΣΕΚΜΑ απλώς σας μετέφερε την αγωνία των κατοίκων που ζούν μέσα στην αβεβαιότητα και δεν είχε περιείχε κανένα ΙΧΝΟΣ εκβιασμού.
Πράγματι πολλές από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις (νομοθετικές, εγκύκλιοι κλπ) που λάβατε για την εξεύρεση λύσεων ήταν προς την θετική κατεύθυνση και βάση του ενημερωτικού σημειώματος που έχετε αναρτήσει για τα θέματα που αφορούν στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και που τα στοιχεία που δίνετε δεν τα αμφισβητώ, αλλά συζητώντας,, ερευνώντας και μαζεύοντας πληροφορίες από πληγέντες δημότες και επιστήμονες των τεχνικών κλάδων διαπιστώνω ότι:
• Για την έκδοση των οικοδομικών αδειών υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, λόγω τις υπερβολικής γραφειοκρατίας που έχει προκύψει από τον μεγάλο όγκο δικαιολογητικών που ζητάτε. Δεν έχει δοθεί αποζημίωση (α δόση) στις τρείς (3) οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στον Νέο Βουτζά (εντός σχεδίου) από τις 49 που έχουν κατατεθεί. Στα εκτός σχεδίου δεν έχει δοθεί καμία ακόμη.
• Μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των βεβαιώσεων της Διεύθυνσης Δασών στις περιοχές που είναι εκτός ανάρτησης βάση του νόμου 3889/άρθρο 23 και όχι μόνο, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκδοσης των αδειών αποκατάστασης των κτηρίων.
• Ερωτήματα που έχουν κατατεθεί για τις λύσεις των περιπτώσεων «ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ» των εκτός σχεδίου περιοχών, δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Το ζήτημα αυτό είναι ΒΑΣΙΚΟ και καίριο γιατί δημιουργεί τεράστιο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ πρόβλημα μεταξύ των εμπλεκομένων. Θα υπάρξουν αντιδικίες, προστριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ τους και πιθανότατα και ενδοοικογενειακές διαμάχες.
• Αναφέρεστε στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο ερήμην τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς χρονοδιάγραμμα εκτέλεσή του, χωρίς κοστολόγηση. Αναφέρετε το άνοιγμα δρόμων χωρίς να υπολογίζετε το κόστος και την υλοποίηση από την μεταφορά και την μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφελείας. Διάνοιξη δρόμων και μεταφορά καμένων κατοικιών μέσα από ρυμοτομική γραμμή. Τα μη καμένα σπίτια στον ίδιο δρόμο τι θα γίνουν ; Πολλά τα ερωτήματα δίχως απαντήσεις. Αυτά όλα έχουν δημιουργήσει την τεράστια ανασφάλεια που νοιώθουν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών.
• Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η κοινή πλέον διαπίστωση ότι η οικονομική ζωή του τόπου μας έχει πληγεί καίρια, καθώς έχει επέλθει οικονομική καταστροφή στους επαγγελματίες του Δήμου μας όχι μόνο στην πληγείσα περιοχή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ότι η λύση για όλα αυτά που σας ανέφερα είναι η άμεση επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των αδειών η οποία θα δώσει την ώθηση για να αρχίσει η πληγείσα περιοχή να επανέρχεται στην προηγούμενη κανονικότητα. 

Κύριε Υπουργέ,
Κλείνοντας την επιστολή μου θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Δημαρχείο πάντα θα υπάρχει μία αίθουσα όποτε το ζητήσετε, όπου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν και από κοινού να δώσουμε άμεσες λύσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που βασανίζουν τους πληγέντες δημότες μας. Αναμένω την απάντησή σας πιστεύοντας ότι σύντομα θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μου.

Μετά τιμής,
Στέργιος Τσίρκας
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Μαραθώνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.