Ροή Ειδήσεων

Δημήτρης Σταύρου: «Πεταμένα Λεφτά» η ταφή των απορριμμάτων«Πεταμένα Λεφτά» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του την ταφή των απορριμμάτων ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Γ. Σγουρού, Δημήτρης Σταύρου (dstavrou.blogspot.com) , επισημαίνοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σκουπίδια αποτελούν «Κρυμμένο Θησαυρό» και ότι η ύπαρξη ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στον 21ο αιώνα είναι απολύτως ξεπερασμένη. Θάβουμε το 82% των σκουπιδιών μας και ανακυκλώνουμε μόνο το 17%, όταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ταφή τείνει να είναι μηδενική, με τη Δανία θάβει το 1% των απορριμμάτων της, τη Γερμανία το 1%, τη Φινλανδία το 3%, την Αυστρία το 3% και την Εσθονία το 5%.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Δ. Σταύρου, τα εργαλεία για την ανακύκλωση των σκουπιδιών δεν εξαντλούνται στα Κέντρα Ανακύκλωσης που βλέπουμε σε μερικές πλατείες και σούπερμάρκετ. Για παράδειγμα, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας προσφέρουν λογισμικά που θα υπολογίζουν την  ποσότητα των ανακυκλούμενων απορριμμάτων ανά κάδο και ανά νοικοκυριό ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους πολίτες μέσω των κινητών τηλεφώνων τους για την πρόοδο που πετυχαίνουν στην ανακύκλωση – άρα και για την ανταμοιβή τους.
Τονίζει ότι το θέμα είναι ποιος θα τα χειρίζεται όλα αυτά απαντώντας ότι η πρακτική έχει αποδείξει πως οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των τεχνολογιών, άρα πρέπει να τις εμπιστευθούμε.
Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι το 2014, με την πρόοδο που είχε σημειωθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, η Αττική είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες στηρίζονταν στις Συμπράξεις Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Όμως από τότε οι σχετικοί διαγωνισμοί ακυρώθηκαν και πλέον βρισκόμαστε υπό την απειλή της εξάντλησης των λίγων, πλέον, διαθέσιμων χώρων ταφής !


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.