Ροή Ειδήσεων

Πάρκο Ιστορικής Μνήμης στο Λόφο του Οχυρού ΡαφήναςΈνα νέο θεματικό πάρκο, ένας πολυχώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής θα αποκτήσει σύντομα η Ραφήνα, σε έναν ιστορικό χώρο της πόλης, το Λόφο του Οχυρού.
Το περίφημο “Οχυρό της Ραφήνας”, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα, με καταναγκαστική εργασία των Ραφηνιωτών.
Σκοπός της κατασκευής η αποτροπή επέμβασης συμμαχικών στρατευμάτων στην Αττική, μιας και οι παραλία "Μαρίκες" αποτελούσε ιδανικό τόπο απόβασης.
 Στο λόφο αυτό δίπλα στη πόλη κατασκευάστηκαν με καταναγκαστική εργασία υπόγειες εγκαταστάσεις και στήθηκε το αρχηγείο των δυνάμεων του άξονα στην περιοχή.
Λόγω της στρατηγικής του θέσης ήταν δυνατή η επόπτευση όχι μόνο του λιμανιού της Ραφήνας αλλά και ολόκληρης της περιοχής των στενών του Ευβοϊκού μεταξύ Αττικής γης και Ευβοίας, από τον Σχοινιά μέχρι το Πόρτο-Ράφτη.
Οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ραφήνα τον Οκτώβρη του 1944, ανατίναξαν τμήμα του οχυρού με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μέρος του. Λόγω ελαττωματικής σύνδεσης των καλωδίων ανατίναξης απεφεύχθη η ανατίναξη όλων των εγκαταστάσεων και παρέμειναν στο λόφο οχυρωματικά έργα, ορύγματα, τάφροι, φυλάκια, αλλά και ένα υπόγειο καταφύγιο σε άριστη κατάσταση, του οποίου οι τσιμεντένιες στοές έχουν μείνει ανέπαφες από την έκρηξη, αποτελώντας δείγμα της υπόγειας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Β΄ΠΠ.
Τα εναπομείναντα οχυρωματικά έργα κλείστηκαν με μπαζώματα από τις συμμαχικές δυνάμεις και τα τελευταία χρόνια με εργασίες και την εκκαθάριση του πεδίου από το στρατό (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς) αναδεικνύονται οι εγκαταστάσεις που θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό χώρο ιστορικής μνήμης
Με συνεχή προσπάθεια της δημοτικής αρχής  και με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελου Μπουρνούς, εξασφαλίστηκε  χρηματοδότηση ύψους 1.965.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου την ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία αυτού του μνημείου της νεότερης πολεμικής ιστορίας.
Η συγκεκριμένη πρόταση υποβλήθηκε στο πλαίσιο του: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 03Σ «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Στην τοποθεσία προβλέπεται η λειτουργία μουσείου σε καθημερινή βάση, η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε η διαμόρφωση να προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και να διασφαλίζει μηδενικό ή θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.