Συνέντευξη με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη

στην Μαρία Δρόσου
  
Ερώτηση : Δήμαρχος Αμαρουσίου από το 2006, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε από το 2014, έχετε ηγηθεί σε πολλούς συλλόγους και είσαστε πολύ ενεργός όσον αφορά τις δράσεις στο χώρο της Υγείας. Τι είναι αυτό που σας παρακινεί;

Από φύση είμαι αεικίνητος και δραστήριος άνθρωπος, ανοικτός στις προκλήσεις. Κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε απόφαση και ενέργειά μου είναι η αγάπη μου για προσφορά. Ανάγκη που αρχικά εστίασε στην προσφορά στον άνθρωπο που πήγαζε από την επιστήμη μου και αργότερα επεκτάθηκε στην κοινωνία όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά. Η αρχή έγινε το 1998 στην Πεύκη όπου ανέλαβα την ευθύνη του Δημοτικού Πολυιατρείου της πόλης. Το επόμενο βήμα έγινε στο Μαρούσι όπου δραστηριοποιούμουν ως γιατρός και η αγάπη του κόσμου μου έβαλε το «μικρόβιο» να διεκδικήσω το δημαρχιακό αξίωμα. Οι Μαρουσιώτες με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους τρεις συνεχόμενες θητείες και μάλιστα με ποσοστά νίκης που δεν είχαν καταγραφεί άλλοτε στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Όταν και όπου μπορώ να είμαι χρήσιμος, και η επαγγελματική και αυτοδιοικητική μου εμπειρία μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για μένα αποτελεί πρόκληση. Κάπως έτσι το ένα βήμα έφερε το επόμενο και ακολούθησαν οι τρεις προεδρίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και η προεδρία στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας μεγάλης πρόκλησης θέτοντας στην κρίση των πολιτών την υποψηφιότητά μου για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική μας.


Ε: Αποφασίσατε από το αξίωμα του Δημάρχου να διεκδικήσετε την θέση της Περιφέρειας. 

Πώς προέκυψε αυτή σας η απόφαση;  


Α: Έπειτα από μία 12ετή πορεία στον Δήμο Αμαρουσίου, ομολογουμένως επιτυχημένη, κατ’ ετυμηγορία και ομολογία των συμπολιτών μου, η Περιφέρεια Αττικής για εμένα είναι κάτι σαν η φυσική ακολουθία της αυτοδιοικητικής μου διαδρομής όλα αυτά τα χρόνια. Καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφασή μου έπαιξε φυσικά και η στήριξη στο πρόσωπό μου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής που αγκαλιάζει όλους τους Δήμους της Αττικής, θα μπορέσω να φανώ χρήσιμος τόσο στην πόλη που αγάπησα και «εκτόξευσε» την αυτοδιοικητική μου σταδιοδρομία, το Μαρούσι, στην πόλη όπου μεγάλωσα και αγαπάμε όλοι μας, την Αθήνα μας, και φυσικά σε κάθε Δήμο του λεκανοπεδίου. Από τη θεσμική αυτή θέση, εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα έχω τη δυνατότητα να προωθήσω λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. 


Ε: Ποια προβλήματα θεωρείτε σημαντικότερα; Τί θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα;


Α: Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των ομβρίων υδάτων αποτελούν τα βασικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα την επόμενη ημέρα της εκλογής μας. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να δοθεί μία οριστική βιώσιμη λύση στο κεφάλαιο διαχείριση στερεών αποβλήτων που αποτελεί όνειδος για τη χώρας και να μπει η Αττική σε μία τροχιά υγιούς διαχείρισης των αποβλήτων της, με σεβασμό προς τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα διαχειριστούμε αυτό το μείζον ζήτημα με στόχο να βγάλουμε την Αττική από τον χάρτη των κόκκινων περιφερειών της Ευρώπης, με τον πελέκυ των πέναλτι και της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας να κρέμεται από πάνω της επιβαρύνοντας, παράλληλα, με εκατομμύρια ευρώ τους Έλληνες φορολογούμενους από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Ζήτημα εξίσου μεγίστης σημασίας αποτελεί και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Δεν θα χάσουμε ούτε μία ημέρα. Θα προωθήσουμε άμεσα όλα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας που είναι απαραίτητα για να μπορούν οι πολίτες της Αττικής να ζουν και να δραστηριοποιούνται με ασφάλεια.

Ε: Τί επιδιώκετε να επιτύχετε μέσα από την ηγεσία της Περιφέρειας;

Α: Θέλουμε η Αττική να κάνει μία νέα αρχή. Να γυρίσει σελίδα, να αφήσει πίσω την παθογένεια που για σειρά δεκαετιών τη μαστίζει και από ουραγό των περιφερειών της Ευρώπης να την βάλουμε στο κάδρο με τις περιφέρειες της πρωτοπορίας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας. Αυτός είναι ο στόχος μας, και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε από την πρώτη μέρα. Θέλουμε κοντά μας τους πολίτες της Αττικής για να γυρίσουμε μαζί τη σελίδα της ανάπτυξης για μία Αττική βιώσιμη, με ευκαιρίες για τα παιδιά μας, με δυναμική για τις επόμενες γενεές.
Ε: ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Γραμματικού, το οποίο δυστυχώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Oι δημότες και όχι μόνο… δεν μπορούν να δεχτούν τη δημιουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε χώρο με ρέματα διότι θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, θα καταστραφούν οι ιχθυοκαλλιέργειες του Ευβοϊκού Κόλπου αλλά και η πρωτογενής παραγωγή του Μαραθώνα. Φανταστείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό για τον Δήμο Μαραθώνα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Τί πλάνο υπάρχει και τί λύση προτείνετε;

Α.Εδώ και 20 χρόνια, όλοι όσοι είχαν την ευθύνη να διαχειρισθούν το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, απέτυχαν να δώσουν λύση. Η ιστορία με το ΧΥΤΥ Γραμματικού αναδεικνύει την ανευθυνότητα τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας. Αναδεικνύει την ασυνέπεια της κυρίας Δούρου, που άλλα υποσχέθηκε το 2014, κάνοντας το Γραμματικό «σημαία» της προεκλογικής της εκστρατείας, κι άλλα κάνει σήμερα. Η Φυλή, το Γραμματικό, ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός που στερείται ρεαλισμού, αποτελούν ντροπή για την Αττική και τους κατοίκους της. Σε λίγους μήνες ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα σχέδιο άμεσης δράσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι να ετοιμαστούν οι υποδομές που απαιτούνται. Επιπλέον, πρέπει, επιτέλους, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Χωρίς τη συμμετοχή τους, έννοιες όπως ανακύκλωση και κυκλική οικονομία, στερούνται ουσιαστικού νοήματος. 

Ε: Ήδη έχετε εκφράσει την αντίθεσή σας σχετικά με το νέο αυτοδιοικητικό καθεστώς που θα προκύψει μέσω του Κλεισθένη. Ποια είναι τα χειρότερα σενάρια και πώς θα επιβαρύνουν τους Δήμους;

Α: Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, και δεν είναι η πρώτη φορά που το υποστηρίζω αυτό, θα φέρει πολλά από τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ενώπιον του κινδύνου της απραξίας. Ο γνωστός μας «Κλεισθένης» επί της ουσίας είναι μια «παγίδα» για την αυτοδιοίκηση, την «εγκλωβίζει». Και αυτό γιατί μετατρέπει τις αιρετές διοικήσεις των Δήμων σε «διακοσμητικά» πολιτικά όργανα με περιορισμένες αρμοδιότητες, πόρους και δυνατότητες. Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο στην αυτοδιοίκηση αλλά σε όλη τη χώρα καθώς δεν διαλύει μόνο τους Δήμους αλλά αποτελεί τροχοπέδη και σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη. Είναι ένα σχέδιο που θα οδηγήσει μεγάλη μερίδα των Δήμων σε ακυβερνησία. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία αλλά μία ρεαλιστική πρόβλεψη.

Ε: Πρόσφατα βρεθήκατε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Κινεζική Ένωση Πόλεων Φιλίας και ο Δήμος Wuhan. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας αναφορικά με την ενδεχόμενη συνεργασία Δήμων της Αττικής με την Κίνα; Και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των Δήμων;

Α: Με τη μακρινή Κίνα μας συνδέουν ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που γεφυρώνουν τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Ως δύο λαοί με ιστορία χιλιετιών που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο διεθνές ιστορικό στερέωμα μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας. Η προσέγγιση των λαών μας και σε επιχειρηματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, μέσα από σειρά επενδυτικών σχεδίων, είναι δεδομένη. Στη βάση αυτή μπορούμε να αναπτύξουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες για τους λαούς μας. Επομένως, με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και προοπτικής με την Κίνα και τον κινεζικό λαό συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα μέσα από τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε πολιτικές στην αυτοδιοίκηση, στο «επιχειρείν», στην υγεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Η νέα αρχή για την Αττική πρώτα από όλα ξεκινά σε επίπεδο αντίληψης και αξιοποίησης όλων των καλών πρακτικών αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν για να μπορέσουμε μαζί με τους πολίτες να οικοδομήσουμε τη δική μας πρόταση του «αύριο» αφήνοντας πίσω το παρελθόν.
Ε: Μερικές συμβουλές προς τους ψηφοφόρους:

Α: Δεν φιλοδοξώ να δώσω καμία συμβουλή στους ψηφοφόρους. Θεωρώ ότι έχουν την ωριμότητα να κρίνουν εκείνοι ποια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για την Αττική. Να κρίνουν, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα και την πορεία του κάθε υποψηφίου, τη συνέπεια και την υπευθυνότητά τους, τον προγραμματικό τους λόγο. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Είμαι αισιόδοξος για τη θετική τους ανταπόκριση στην υποψηφιότητά μου. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό το νέο μου βήμα θα έχω στο πλευρό μου τους πολίτες της Αττικής  ώστε μαζί να ανοίξουμε νέους δρόμους. Να κάνουμε μια Νέα Αρχή για την Αττική. Οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου δεν αφορούν μόνον στις σημερινές γενιές αλλά και στις μελλοντικές.

Ευχαριστούμε για την συζήτηση κι ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα που κάνετε. 

Bιογραφικό

Ο Γεώργιος Πατούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Ε.Κ.Π.Α. και ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ» όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με εξειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας.

Εξελέγη στο Δ.Σ. του νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ», ενώ παράλληλα ίδρυσε τον Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών Πειραιώς.

Το 1997 ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ» και το 2002 ίδρυσε την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, στην οποία έως και σήμερα συνεχίζει να είναι Επίτιμος Πρόεδρος.
Το 1998 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πεύκης, όπου συνέστησε τον θεσμό του Δημοτικού Πολυιατρείου.
Το 2006 εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Αμαρουσίου, το 2010 επανεξελέγη με ποσοστό 57% όπως και το 2014, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, με ποσοστό 60%.

Ίδρυσε σε πανελλαδικό επίπεδο το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού.
Τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επανεξελέγη το 2014, και το 2018 διανύοντας την τρίτη συνεχόμενη θητεία. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2012, έγινε ιδρυτικό μέλος του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.
Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τον Δεκέμβριο του 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), αξίωμα στον οποίο επανεξελέγη τον Δεκέμβριο του 2016.
Τον Φεβρουάριο του 2018 εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Στο ενεργητικό του έχει συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει ιατρικές εκδόσεις, άρθρα και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά έντυπα.
Είναι έγγαμος και έχει ένα γιο.
Κοινοποίησε το άρθρο:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Copyright © zwnews.gr. Designed by OddThemes