Ροή Ειδήσεων

Υπόμνημα Δούρου κατά Πυροσβεστικής και αστυνομίας για το Μάτι


Αυστηρή απάντηση στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιο


«Αν ισχυρίζεσαι ότι μέσω της ''εντολής εκκένωσης'' υπονοείς ότι έκανες εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ο ισχυρισμός σου είναι προσχηματικός για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να μεταθέσεις ευθύνες» αναφέρει μεταξύ άλλων το υπόμνημα που κατέθεσε στις δικαστικές αρχές η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κατά της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
«Και τούτο διότι στοιχειωδώς έπρεπε να εισηγηθείς αυτό το μέτρο έγκαιρα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά, στο υπόπνημα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», επιρρίπτοντας βαριές κατηγορίες στους επικεφαλής των δύο Σωμάτων.
Ανάλογες κατηγορίες απευθύνονται και στα κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μεγάλη πυρκαγιά. 
«Οι δηλώσεις περί εντολής εκκένωσης είναι αντιφατικές. Οι αντιφάσεις αυτές εκθέτουν τους αρμόδιους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση, στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν βαριές ευθύνες και παραλήψεις σε άλλους φορείς πολιτικής προστασίας».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», υπάρχει αναλυτική περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών που έγιναν, κυρίως από την πυροσβεστική.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής υπάρχουν και αποσπάσματα απο την κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο Κατεχάκη τρεις ημέρες μετά την τραγωδία και υπάρχουν διαψεύδεις, καταγγελίες και επιθετικές αναφορές.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο «είναι προδήλως προσχηματική η δήλωση ότι δόθηκε ''εντολή εκκένωσης'', καθώς στην προαναφερόμενη συνέντευξη αυτοαναιρούνται οι δηλώσεις, μια και αναφέρουν ότι «κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο.
Συμπερασματικά, την ώρα που καίγεται ο τόπος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εισηγείσαι το μέτρο της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης αν αυτό υπονοεί η ''εντολή εκκένωσης'', αλλά επιχειρείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβισμό και διάσωση πολιτών, σύμφωνα με το σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος.
Η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά - Κόκκινο Λιμανάκι - και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» προσθέτει στη συνέχειθα η κ. Δούρου. 
Στο υπόμνημα που έστειλε η Ρένα Δούρου τα βάζει και με τον αρχηγό της Αστυνομίας:
«Ο παραιτηθείς αρχηγός της αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ''στις 18:25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος''. Αρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή μεταφέρθηκε στο δήμαρχο Ραφήνας στις 18:30;
Εξάλλου, είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής.
Στο σημείο αυτό μας δημιουργεί απορία το γεγονός γιατί δεν ενημερωθήκαμε επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, νωρίτερα από τις 18:07, όταν μας εστάλη το γραπτό μήνυμα  για συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.