Ροή Ειδήσεων

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ : Υπάρχουν δύο τρόποι για να διοικήσεις ένα Δήμο


Υπάρχουν δύο τρόποι για να διοικήσεις ένα Δήμο :
Ο πρώτος είναι ο σχετικά "εύκολος"... Τάζεις στους πάντες τα πάντα, αγκαλιάζεις και ασπάζεσαι όποιον και όποιαν βρεις μπροστά σου, είσαι πάντα παρών σε κάθε κρασοκατάνυξη και σε κάθε "κοινωνικό" γεγονός του τόπου σου και φροντίζεις να παρουσιάζεις στον δημότη σου το αυτονόητο ως μεγάλη και επίπονη δική σου προσπάθεια, πουλώντας του εκδούλευση, με σκοπό να ξαναπάρεις την ψήφο του.
Μέχρι σήμερα ο τρόπος αυτός είναι ο συνήθης τρόπος "δράσης" των δημάρχων και των τοπικών "αρχόντων" γενικότερα. Τα αποτελέσματα γνωστά....
Ο δεύτερος τρόπος διαφέρει σημαντικά από τον πρώτο και είναι αρκετά πιο "δύσκολος"....
Αποφασίζεις να λες την αλήθεια στους δημότες σου και να μην τους χαϊδεύεις τα αφτιά, έστω και αν πρόσκαιρα συγκρουστείς με κάποιους.. Προτιμάς να πράττεις τα αυτονόητα αντί να τα παρουσιάζεις ως "χάρη" και "εξυπηρέτηση", με τον ψηφοθηρικό κίνδυνο να μην σου επιφέρουν πρόσθετα εκλογικά οφέλη. Δουλεύεις με συνέπεια, χωρίς ωράριο, με πρόγραμμα, έστω και αν χρειαστεί να απουσιάσεις κάποιες φορές από κάποιο γάμο ή κηδεία. Αλλάζεις τις λάμπες που κάηκαν στους δρόμους σου, όχι γιατί σε πιέζει ο ανήμπορος παππούς που φοβάται το σκοτάδι, αλλά γιατί σε εσένα αρέσει το φως και ξέρεις ότι είναι υποχρέωσή σου να το πράξεις. Φροντίζεις για την καθαριότητα γιατί είναι υποχρέωσή σου αυτό να το κάνεις και όχι μεγάλη χάρη προς τους δημότες σου, αλλά και γιατί το θεωρείς πολιτισμό. Προγραμματίζεις και μεθοδεύεις έργα, ζητάς με μελέτες χρηματοδοτήσεις και τις παίρνεις τελικά, γιατί αποφάσισες ότι πρέπει η πόλη σου να πάει ένα μικρό βήμα μπροστά.
Γιατί στο κάτω - κάτω γι΄ αυτό σε εμπιστεύτηκαν οι δημότες σου και είναι όμορφο να εισπράττεις την αγάπη τους και την ευχαρίστησή τους όταν τους συναντάς στον δρόμο και μιλάς μαζί τους.
Είναι βέβαιο ότι οι δημότες ως επί τω πλείστον είναι περισσότερο "εκπαιδευμένοι" σε δημοτικές διοικήσεις του πρώτου και "εύκολου" τρόπου... Ίσως γιατί μέχρι σήμερα δεν γνώρισαν τον δεύτερο τρόπο.... Παρότι γνωρίζουν φυσικά ότι δικαιούνται περισσότερα από το να εκλιπαρούν τον εκάστοτε δημοτικό "άρχοντα" να τούς αλλάξει την λάμπα.
Είναι λοιπόν θέμα επιλογής του ψηφοφόρου και μόνον αυτού ποιο μοντέλο διοίκησης θα επικρατήσει.
Αν όσα περάσαμε ως λαός και ως χώρα μάς δίδαξαν κάτι ή απλώς τελικά απονέκρωσαν κάθε μας αντανακλαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.