Ροή Ειδήσεων

Συνάντηση Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη


Συνάντηση μεγάλης σημασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού υποδομών κ. Σπίρτζη Χρήστου και του Δ.Σ του αγροτικού συλλόγου Μαραθώνα.
Η συνάντηση έλαβε χώρα σε γνωστό κέντρο του Μαραθώνα όπου ο αγροτικός σύλλογος παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του υπουργού και των συνεργατών του.
Είχε προηγηθεί πριν ένα μήνα περίπου συνάντηση στο γραφείο του υπουργού μετά από μεσολάβηση της ανεξάρτητης Δ.Σ Μαραθώνα κ. Παππά Αναστασίας, την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, και περιμένουμε και από άλλους τοπικούς παράγοντες να αναλάβουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με τα όποια κέντρα αποφάσεων έχουν επαφές. 
Κατά την πρώτη συνάντηση στο γραφείο του υπουργού είχε παραβρεθεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Βάρσος Αλέξανδρος, το μέλος του Δ.Σ. Γεωργαλας Χρήστος, ο εκπρόσωπος βιολογικών καλλιεργειών Πούλιος Χρήστος και η κα Παππά Αναστασία.
Μεταξύ των άλλων που συζητήθηκαν συμφώνησαν οι δυο πλευρές να έχουν συνάντηση στο Μαραθώνα για να συζητήσουν  εκτενέστερα τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό σύλλογο Μαραθώνα και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα στην Αττική.
Έτσι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση την 11η Οκτωβρίου.
Σ' αυτή παρευρέθηκαν ο κ. Σπίρτζης με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βάρσος Αλέξανδρος ,ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μάμαλης Δημήτριος, ο γραμματέας του Δ.Σ. Σαρλανης Δημήτριος ,τα μέλη του Δ.Σ. Κοροβέσης Χριστόφορος και Γεωργαλας Χρήστος, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών κ. Βασίλης Μπάτρης, ο βιοκαλλιεργητής Πούλιος Χρήστος και οι προσκεκλημένοι του συλλόγου μας κ.Παππά Αναστασία (ανεξάρτητη Δημ. Σύμβουλος), Χρυσίνας Γεώργιος τεχνολόγος μηχανολόγος και ο κ. Ζουγανέλης Ιωάννης εκδότης της εφημερίδας ΖΩ.

Το κυριότερο θέμα συζήτησης ήταν η λήψη περιοριστικών μέτρων από την Δ/νση υδάτινων πόρων της αποκεντρωμένης διοίκησης στο τρόπο άρδευσης των καλλιεργειών στην πεδιάδα του Μαραθώνα.
Ήδη έχει εφαρμοστεί η τοποθέτηση υδρομετρητών στις αγροτικές γεωτρήσεις και έχουν υποβληθεί τα πρώτα πρόστιμα για μεγαλύτερη κατανάλωση. 
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι κυβικά νερού που αναλογούν ανά στρέμμα καλλιεργειών επαρκούν μόνο για το ένα τρίτο των πραγματικών αναγκών.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μετά από δυο έως τρία χρόνια το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδας του Μαραθώνα να είναι ακαλλιέργητο.
Ανάλυση σχετική στον υπουργό έκανε ο κ. Χρυσίνας Γεώργιος ο οποίος είναι εξειδικευμένος στο θέμα και ασχολείται στην περιοχή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, παραθέτοντας στοιχεία επιστημονικά τεκμηριωμένα. 
Ο υπουργός μετά τις εισηγήσεις των προβλημάτων ζήτησε προτάσεις από την πλευρά του αγροτικού συλλόγου για επίλυση του προβλήματος αλλά συγχρόνως και για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της πεδιάδας.
Ο πρόεδρος Βάρσος Αλέξανδρος εξήγησε αναλυτικά στον κ. Σπίρτζη ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την δημιουργία έργων υποδομής έτσι ώστε να αρχίσει να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να αναβαθμιστεί παραγωγικά η πεδιάδα του Μαραθώνα προς όφελος των αγροτών, των καταναλωτών της Αθήνας αλλά κυρίως και την εθνικής οικονομίας.
Επίσης εισήγηση προς την ΕΥΔΑΠ να παραχωρήσει στην πεδιάδα του Μαραθώνα ποσότητες αδιύλιστου νερού, όπως προβλέπεται από το νόμο λόγω της παρακράτησης από το φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα. 
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις μας και θα προσπαθήσει μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του για την υλοποίηση αυτών. 
Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέα δημόσια πλέον συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κ. Υπουργό για τη συνάντηση καθώς και τον τεχνολόγο μηχανικό κ. Χρυσίνα Γεώργιο που είναι μέλος του Δ.Σ.  της Ένωσης Γονέων για τις πολύτιμες πληροφορίες και τα  χρήσιμα στοιχεία που ανέφερε. 
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον πρώην  πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου κ. Σακαρίκο Ελευθέριο και το μέλος του συλλόγου μας κ. Παπαγιώργο Αναστάσιο για την τεράστια προσφορά τους στη διαδικασία τροφοδοσίας με αγροτικά προϊόντα  από τον σύλλογο μας στην 5η κατασκήνωση στο Ζούμπερι για την σίτιση των πυρόπληκτων. 

 Για το Δ.Σ
Ο πρόεδρος 
Βάρσος Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.