Στο ΚΕΛ που σχεδιάζεται δεν επιτρέπουμε παιχνίδια στις προδιαγραφές. Απαιτούμε την υψηλή ποιότητα επεξεργασίας όλο το έτος.


Με αφορμή την ανακοίνωση του iRafina, που υποστηρίζει πάγια και απροκάλυπτα τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής, επανερχόμαστε στο θέμα των προδιαγραφών λειτουργίας του ΚΕΛ, δίνοντας επιπλέον στοιχεία στον κόσμο που θέλει να γνωρίζει την αλήθεια.

Αφορμή ήταν η δήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Ανδρέα Βασιλόπουλου «Οφείλετε κύριε Δήμαρχε να εξηγήσετε στους Πολίτες ότι το ΚΕΛ, όπως δρομολογήσατε να το υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ άνευ όρων από τον Δήμο, θα λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες ως τριτοβάθμιας επεξεργασίας και κατά τους χειμερινούς μήνες με χαμηλότερες προδιαγραφές.»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΚΕΛ» στη σελίδα 56, η εκροή του επεξεργασμένου νερού μπορεί να έχει την υψηλή ποιότητα του Πίνακα 6-2 με «κολοβακτηριοειδή έως 2 ανά 100ml», μπορεί όμως να έχει και τη εξαιρετικά χαμηλότερη μικροβιακή ποιότητα του Πίνακα 6-3 με «κολοβακτηριοειδή έως 250 ανά 100ml», όταν το νερό θα διατίθεται στον Ευβοϊκό Κόλπο. (βλέπε σχετική εικόνα της σελ.56 από τη μελέτη).

Επίσης, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα του κ. Τζίμα (μηχανικός και δ/νον σύμβουλος της εταιρείας ΕΜΒΗΣ που εκπόνησε τη μελέτη), ο οποίος στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (25 Απριλίου 2017) μας είχε σαφώς απαντήσει ότι:

«Είναι προφανές, ότι κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών, προφανώς η ζήτηση είναι μειωμένη, τουλάχιστον για αγροτικές χρήσεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο έπρεπε να έρθουμε και να προτείνουμε μία βάσιμη και ρεαλιστική εναλλακτική λύση, που ήταν η διάθεση με υποθαλάσσιο αγωγό στον Ευβοϊκό Κόλπο.»

«Αυτή τη στιγμή το έργο θα αδειοδοτηθεί και θα έχει υποχρέωση παραγωγής ποιότητας ανακτημένου νερού, που είναι σύμφωνο με τους αυστηρότερους όρους, τον πρώτο πίνακα που είπατε, τα δύο κολοβακτηρίδια δηλαδή στα 100ml που προβλέπεται και από το θεσμικό πλαίσιο ανάκτησης του νερού. Ο δεύτερος πίνακας στον οποίο αναφέρεστε, είναι ένας πίνακας, ο οποίος αποτελεί δυνατότητα λειτουργίας. Δεν σημαίνει ότι παρακάμπτεται κάποια μονάδα επεξεργασίας. Τα λύματα και στη μία και στην άλλη περίπτωση, εάν επιλεχθεί από τον φορέα λειτουργίας η δεύτερη επιλογή, θα πρέπει και στις δύο περιπτώσεις να περνάνε από την προεπεξεργασία, την προωθημένη επεξεργασία, την πρωτοβάθμια καθίζηση, την προχωρημένη τριτοβάθμια καθίζηση και ξανά UV και χλωρίωση. Σε κάθε περίπτωση όλο το σχήμα, το πλήρες σχήμα επεξεργασίας θα πρέπει να υλοποιείται. Αν δεν υλοποιείται, τα λύματα θα γυρίζουν στην δεξαμενή εκτάκτου ανάγκης.»

Γίνεται απόλυτα σαφές από τη μελέτη και από τα λεγόμενα του κ. Τζίμα, ότι ο φορέας λειτουργίας του ΚΕΛ θα έχει δυνατότητα να αποφασίζει εάν θα πληρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας επεξεργασίας του πρώτου πίνακα (υψηλές) ή του δεύτερου πίνακα (χαμηλότερες). Καλούμε τη Δημοτική Αρχή άμεσα να κάνει το μεγάλο βήμα να παραδεχθεί το γεγονός αυτό, ώστε να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε την υψηλή ποιότητα επεξεργασίας, όλο το έτος.


ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γραφείο επικοινωνίας
Καθηγητή Ανδρέα Βασιλόπουλου
Υποψηφίου Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου

Κοινοποίησε το άρθρο:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Copyright © zwnews.gr. WEBSOLUTIONS © ZICON