Ροή Ειδήσεων

Ευάγγελος Μπουρνούς: Έργα και ξανά έργα στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου


Ρεπορτάζ - Επιμέλεια Βούλα Καπετανάκη

Με  υψηλές ταχύτητες κερδίζεται το στοίχημα της επόμενης μέρας όχι μόνο στις περιοχές που καταστράφηκαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, αλλά συνολικά σε όλη την έκταση της διοικητικής του περιφέρειας, υλοποιώντας ένα τεράστιο έργο υποδομών.
Συνολικά στις πυρόπληκτες περιοχές, ο μήνας Σεπτέμβριος υπήρξε ουσιαστική παραγωγή έργου, καθώς ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της πλατείας και του φωτισμού στο τμήμα του Ν. Βουτζά που υπάγεται διοικητικά στη Ραφήνα, ενώ στην τελική ευθεία είναι και οι εργασίες ανακατασκευής του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου το οποίο κυριολεκτικά αναγεννάται εκ της τέφρας του. Δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του καμένου οικίσκου από νέο, σύγχρονο ξύλινο οικίσκο, ενώ αναμορφώθηκαν πλήρως τα γήπεδα τένις και προγραμματίζεται η κατασκευή νέου κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Ο οικισμός του Ν. Βουτζά πλέον συνδέεται με το υπερσύγχρονο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, εγκαταλείποντας το πεπαλαιωμένο δίκτυο του συνεταιρισμού (Τοπάλογλου).


Οι ίδιες παρεμβάσεις έγιναν και στο τμήμα του δημοτικού φωτισμού κατάντι της Λ.  Μαραθώνος στην ευρύτερη περιοχή "Κόκκινο Λιμανάκι", όπου αποκαταστάθηκε το 85% του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ενώ υλοτομήθηκε ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής αυτής.


Το  διπλό στοίχημα της δημοτικής αρχής αλλά και προσωπικά του δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνούς όπως μας ανέφερε είναι : 
να διαχειριστούν  ταυτόχρονα την άρση των συνεπειών από την πυρκαγιά που συγκλόνισε την Ελλάδα, αλλά και να ολοκληρώσουν το δρομολογημένο δημοτικό έργο σε όλη την έκταση του δήμου  ξεκάθαρα μέρα με τη μέρα κερδίζεται.
Σε δεύτερο επίπεδο ο στόχος που  αφορούσε στην έναρξη του σχολικού έτους της 11ης  Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν  κανονικά οι σχολικές μονάδες, παρά τις μεγάλες καταστροφές, επιτεύχθηκε χάρη σε χορηγίες του ΟΠΑΠ και της Muelhaln Cyprus,  αλλά και των υπηρεσιών του δήμου,  τα σχολικά συγκροτήματα ΕΠΑΛ Ραφήνας , 3ο ΣΕΚ  Αν. Αττικής, 2ο και 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ραφήνας έκαναν κανονικά αγιασμό στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ για τα Ειδικά Σχολεία ετοιμάζεται εμβληματική ανάπλαση με χορηγία της ΕΛΠΕ. 

Διαρκώς  στο πλευρό των προσπαθειών η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής η οποία ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την μεταφορά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου σε χώρο του πρώην ΠΝΑ για όσο διαρκούν οι εργασίες, ενώ προσέφερε γραφική ύλη στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τεράστια η χορηγία των καταστημάτων Public τα οποία χορήγησαν σχολικές τσάντες σε μαθητές ανακουφίζοντας ουσιαστικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πληγέντων.

Κορωνίδα των προσπαθειών της δημοτικής αρχής είναι φυσικά το Δημοτικό Κέντρο Αλληλεγγύης , ένα κέντρο Διανομής Προϊόντων για τους πυρόπληκτους, το οποίο λειτουργεί σε ένα ανεξάρτητο χώρο 1500 τμ δίπλα στο Δημαρχείο Ραφήνας, το οποίο επιτρέπει την ασφαλή αποστολή, διαλογή και διανομή των αγαθών, με υπερσύγχρονο σύστημα logistics προκειμένου να οφελούνται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή κοινωνική λογοδοσία.

Παρά το ανορθωτικό έργο στις πληγείσες περιοχές, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου συνέχισε να εκτελεί κανονικά το πρόγραμμα παρεμβάσεων, με τη δημιουργία μιας νέας πλατείας στη Διασταύρωση της Ραφήνας, η οποία θα αποτελεί εκτός από σημείο συνάντησης  και το τέρμα/αφετηρία της δωρεάν δημοτικής και της αστικής συγκοινωνίας (ΟΑΣΑ) προκειμένου οι πολίτες να μετεπιβάζονται και να κάνουν συνδυασμένες μεταφορές.
Είναι φανερό ότι η αστική συγκοινωνία με δύο λεωφορειακές γραμμές,  την 314 και την 310, "έβαλε σταθερά πόδι" στη Ραφήνα και θα μείνει μόνιμα, αφού αναμένεται και η ένταξη των ΚΤΕΛ στο συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ με τιμές αστικού -ηλεκτρονικού εισιτηρίου.


Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ραφήνας επιτεύχθηκε ,όπου πέρα από τον καθαρισμό του Μέγα Ρέματος Ραφήνας για πρώτη φορά σε έκταση 4 Km, καθαρίστηκαν και έγινε σήμανση των φρεατίων, αποκατάσταση οδοστρωμάτων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική ευθεία  είναι η έγκριση αντικατάστασης ολόκληρου του δικτύου οδοφωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες τεχνολογίας LED, δημιουργώντας έτσι οικονομία κλίμακας μέσω της εξοικονόμησης, καλύτερες συνθήκες φωτισμού και υποστήριξη τεχνολογιών έξυπνης πόλης (smart city). 

Τα  μεγάλα έργα υποδομής όμως συνεχίζονται με διαδημοτικές συνεργασίες, όπου δήμος Ραφήνας – Πικερμίου μαζί με τους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας και Παιανίας δημιούργησαν το πρώτο δίκτυο κομποστοποίησης, εγκαινιάζοντας τη χρήση του «καφέ κάδου» στις γειτονιές. Με αυτόν τον τρόπο οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν το φλέγον θέμα διαχείρισης των βλαστικών και οικιακών αποβλήτων, δημιουργώντας το δικό τους κομπόστ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει και μια δυναμική παροχή εσόδων σε μια εποχή ισχνών δημοσιονομικά αγελάδων.
Τα ευχάριστα συνεχίζονται αφού ήδη εγκρίθηκαν οι μελέτες για το ΚΕΛ Ραφήνας – Σπάτων, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο έργο αποχέτευσης που έχει εκτελέσει η ΕΥΔΑΠ και θα προσφέρει τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων με στόχο την άρδευση του κάμπου των Σπάτων καθώς και πρότυπο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα από επίσημα κυβερνητικά χείλη θα ανακοινωθούν μεγάλα έργα για την περιοχή και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν την επέκταση της Αττικής Οδού με την παράκαμψη του οικισμού του Πικερμίου, την άφιξη του προαστιακού σιδηροδρόμου  υπόγεια στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς και ανισόπεδο κόμβο στη Διασταύρωση.

Και έπεται συνέχεια....

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.