Ροή Ειδήσεων

Βλάσσης Σιώμος: «Δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος»
Συνέντευξη στη Μαρία Δρόσου

O Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) ιδρύθηκε το 1992 από τους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Βριλησσίων, Μελισσίων και τις Κοινότητες Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Εκάλης. Σταδιακά προστέθηκαν και άλλα μέλη ώστε το 2010 ο Σύνδεσμος έφτασε να αριθμεί 23 Δήμους και Κοινότητες.

Τον Σ.Π.Α.Π. σήμερα απαρτίζουν 12 Δήμοι της Αττικής, μετά και τις αλλαγές του αυτοδιοικητικού χάρτη με τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, που προώθησε η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Συγκεκριμένα, οι Δήμοι - Μέλη είναι οι εξής: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας–Πικερμίου, Σπάτων–Αρτέμιδας και Χαλανδρίου.
Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, ο Σύνδεσμος έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί και σήμερα ένα σημαντικότατο έργο στους τομείς δράσης που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, της αναβάθμισης του Πεντελικού όρους, αλλά και γενικότερα της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή ευθύνης των Δήμων - Μελών του.

Ο κ. Βλάσσης Σιώμος είναι Πρόεδρος Διοικητικού του Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) από το Δεκέμβριο του 2014, καθώς και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.). Έχει διατελέσει επί δύο θητείες Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
Έχει εκλεγεί τέσσερις φορές πρώτος (1998, 2002, 2006, 2010) και μια δεύτερος (2014) σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης.
Έχει εκλεγεί δυο φορές ομόφωνα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης (2007, 2009).
Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Σ.Π.Α.Π. (Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Πεντελικού) για τρείς φορές πρώτος σε σειρά εκλογής (2001-2003, 2003-2005, 2011-2012).

Έχει διατελέσει: 
Ειδικός Σύμβουλος των Υφυπουργών Απασχόλησης και Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου& Σοφίας Καλαντζάκου σε θέματα Αυτοδιοίκησης & Απασχόλησης (2004-2009 και 2013-2014), Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος επί πολλά έτη σε σειρά επιτροπών της Κ.Ε.Δ.Ε., Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού, Νεολαίας, Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Αναγκών Δήμου Πεντέλης(1998-2006), έχει εκλεγεί δύο φορές ομόφωνα Αντιπρόεδρος Κοινότητας Πεντέλης (1999, 2003).
  
·         Ο Σ.Π.Α.Π. μετράει ήδη 26 χρόνια από την ίδρυσή του. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σε αυτό το διάστημα;
Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Είχαμε δύο μεταρρυθμίσεις, που επέφεραν συγχωνεύσεις των παλαιών Κοινοτήτων και Δήμων, αρχικά με το σχέδιο Καποδίστριας και στη συνέχεια με τον Καλλικράτη.  Άλλαξαν δομές, άλλαξαν αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, αλλά ο Σ.Π.Α.Π. συνεχίζει να αποτελεί μία από τις δομές που έχουν σα κύριο στόχο τη διατήρηση και ανάπλαση του Πεντελικού.
Σήμερα ο Σύνδεσμος είναι πιο εκσυγχρονισμένος, με καινούρια σχετικά οχήματα και μηχανήματα.  Με ένα εκτεταμένο δίκτυο πυροφυλακίων, και δεξαμενών πλήρωσης ελικοπτέρων, με σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα. 


  • ·         Γνωρίζουμε ότι έχετε μεγάλη ευαισθησία για το περιβάλλον και προσπαθείτε να κινητοποιήσετε και τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση.


Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά κυρίως των νέων παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος.  Για το λόγο αυτό όλες οι δράσεις που αναπτύσσονται με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος επικεντρώνονται στην προσέλκυση της νεολαίας, προσπαθώντας να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι ενεργά στις αναδασώσεις το χειμώνα και στα ποτίσματα των αναδασωμένων περιοχών το καλοκαίρι. 

Ο Σύνδεσμος:
·         Διοργανώνει δράσεις αναδάσωσης στο Πεντελικό
·         Διοργανώνει μαθητικές αναδασώσεις και άλλες δράσεις με Σχολεία διότι θεωρούμε υπέρτατο χρέος μας να εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
·         Διοργανώνει δράσεις ποτισμάτων στο Πεντελικό
·         Διοργανώνει και συμμετέχει σε δεκάδες δράσεις όχι μόνο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και σε μια σειρά άλλων τομέων δράσης σε κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο
·         Διοργανώνει περιπάτους και ξεναγήσεις στο Πεντελικό με Σχολεία, Συλλόγους και ομάδες πολιτών


  • ·        Ποιες είναι οι άμεσες περιβαλλοντικές δράσεις του Συνδέσμου για το επόμενο διάστημα;Στα άμεσα σχέδια μας είναι η διοργάνωση ενός περιπάτου, με παράλληλο καθαρισμό του Δάσους Φασίδερη στη Νέα Ερυθραία σε συνεργασία με το Όλοι Μαζί Μπορούμε και τον Δήμο Κηφισιάς, τρία ποτίσματα στις περιοχές που αναδασώθηκαν το χειμώνα και φυσικά από το Σεπτέμβριο νέες δράσεις με τα Σχολεία της περιοχής μας, για τα παιδιά μας.
Παρά τις δράσεις αυτές τελειώσαμε το πρόγραμμα των αποψιλώσεων και κοπής χόρτων, σε όσα σημεία μας υπέδειξαν οι Δήμοι Μέλη μας.  Εκεί θα παρέμβουμε διορθωτικά με νέες χορτοκοπές αν χρειασθεί δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργήσουν την ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου θα προχωρήσουμε και στην πλήρη επάνδρωση των πυροφυλακίων, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης εκτάκτων τριμηνιτώνπυροφυλάκων, ενώ παράλληλα θα πυκνώσουν και οι περιπολίες εργαζομένων και εθελοντών του Συνδέσμου μας σε σημεία που θεωρούνται βάσει εμπειρίας και ενδείξεων πιο επικίνδυνα, ή τα οποία έχουν υποδειχθεί σε εμάς από τους Δήμους Μέλη ως τέτοια.
Επίσης, έχουμε ήδη λάβει μέριμνα να είναι απόλυτα γεμάτες οι μεταλλικές υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων που διαθέτει ο Σύνδεσμος σε διάφορα σημεία στο Πεντελικό, οι οποίες καθιστούν γρηγορότερη την επέμβαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων αν παραστεί ανάγκη. Είναι όπως είπα ήδη γεμάτες με νερό και η στάθμη τους ελέγχεται καθημερινά, ώστε να παραμένει στο επίπεδο που πρέπει.  Τέλος, προσπαθούμε μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης μέσω δορυφόρου να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω τις υποδομές μας.  Είμαστε έτοιμοι τόσο από πλευράς ανθρωπίνου δυναμικού, όσο και από πλευράς εξοπλισμού.  Παρά τις δυσκολίες που προανέφερα έχουμε καταφέρει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».  • ·         Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντάτε στο έργο σας;


Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η υποστελέχωση.  Ο Σύνδεσμός μας δεν έχει μόνιμο προσωπικό και καλείται να λειτουργήσει με εποχιακές προσλήψεις και εθελοντές, παρά το γεγονός ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο κόσμο για να είμαστε σε θέση να πούμε ότι λειτουργούμε με τον ιδανικότερο τρόπο. 
Υπάρχει πάγιο αίτημα του Συνδέσμου μας, του Συντονιστικού των Συνδέσμων, αλλά και της ΚΕΔΕ να ληφθεί ειδική μέριμνα για την συμπερίληψη των Συνδέσμων στο πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας, καθώς και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας ειδικά για την Πολιτική Προστασία.


  •  ·         Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Σ.Π.Α.Π.;


Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς.  Να είμαστε σε όσο το δυνατόν καλύτερη ετοιμότητα και να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην προστασία και ανάπλαση του Πεντελικού βουνού, αλλά και του περιβάλλοντος στην Αττική γενικότερα.
Σχεδιάζουμε την περαιτέρω επέκταση του δικτύου των Πυροφυλακίων και Υδατοδεξαμενών πλήρωσης ελικοπτέρων που έχουμε ήδη εγκαταστήσει.
Παράλληλα σχεδιάζουμε όπως είπα και πιο πριν δράσεις που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση πολιτών, αλλά κυρίως μαθητών και της νέας γενιάς γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.